16.8 C
București
duminică, 1 octombrie 2023

Semnale de alarmă pentru Guvern în raportul Consiliului Fiscal

Publicat peRaportul anual al Consiliului Fiscal arată că veniturile Bugetului sunt la un nivel „inadmisibil de jos” fată de nevoile României.

Potrivit raportului, este necesară eliminarea exceptărilor și portițelor din legislația actuală. Instituția condusă de Daniel Dăianu avertizează că aplicarea unor astfel de măsuri se poate confrunta cu opoziția unor grupuri de interese.

Documentul include şi prognoze în înrăutățire ale situației economice pentru acest an, lucru confirmat de datele deja apărute. Este vorba despre un nivel al creșterii economice în primele 3 luni de 2,4% an-pe-an (aproximativ jumătate din ritmul aferent trimestrului anterior – trimestrul 4 din 2022, de 4,7%), iar creșterea PIB în primul trimestrufață de cel anterior (ultimul din 2022) a fost de doar 0,2% – marcând o cvasi-stagnare a economiei.

Economia României este deosebit de vulnerabilă la schimbări în atitudinea finanțatorilor, mai notează Raportul. Iar această atitudine depinde, în bună măsură, de performanțele sectorului public, atrage atenția Consiliul Fiscal.

Cinsiliul Fiscal a tras un semnal de alarmă şi în urma analizei proiectului de buget pentru anul 2023.

A estimat atunci ca probabilă încasarea unor venituri mai mici cu circa 11,3 mld. lei față de țintele asumate, iar pe partea de cheltuieli, CF a identificat un necesar suplimentar de alocări în cuantum total de cel puțin 9 mld. de lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.

Sursa: www.cotidianul.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri