1.8 C
București
duminică, 4 decembrie 2022

Senatul rămâne fără șef și în această sesiune. Jocurile de culise din spatele deciziei

Publicat pe


Senatul nu va avea un președinte în următoareale două sesiuni, potrivit informațiilor „Adevărul”, locul fiind lăsat liber până la preluarea sa de către Nicolae Ciucă, după rotativa guvernamentală.

Fotoliul de șef al Senatului rămâne liber până la preluarea de către Ciucă FOTO Inquam Photos

În interiorul PNL a existat dilema privind ce vor face în această sesiune cu funcția de președinte a Senatului, în condițiile în care erau mai mulți liberali care ar fi vrut să ocupe a doua funcție în stat, dar și pentru a nu exista o importantă demnitate publică vacantă, mai ales că, potrivit fișei postului, șeful Senatului are numeroase întâlniri cu ambasadori, trimiși ai unor stat și așa mai departe. 

Liberalii au decis în ședințele de la începutul noii sesiuni să nu pună pe nimeni pe funcția de președinte, însă Alina Gorghiu va fi cea care va primi din partea Biroului Permanent al Senatului delegarea atribuțiilor numărului unu din for. 

Explicațiile interne

Potrivit jocurilor de culise, două au fost cheile de interpretare ale deciziei liberalilor. Una, mai puțin comentată, din rațiuni de prudență, care merge pe ideea că Nicolae Ciucă nu ar vrea apariția unui nou pol de putere de în partid. Nu știm în ce măsură în jurul lui Gorghiu s-ar fi putut aduna o grupare, în condițiile în care nu s-a remarcat în conducerea vreunei filiale cu rezultate sau să reușească să fie acceptată într-un grup mai mare regional sau de interes. 

O a doua explicație este și prudența Alinei Gorghiu, în condițiile în care cu funcția de vicepreședintă a Senatului poate mult mai bine cu atribuții delegate să joace rol de șefă a Senatului, având stabilitatea poziției sale. Plecarea pe o funcție de președinte ar fi însemnat că în mai 2025 o pierdea și nu se știa dacă mai prinde, din nou, o poziție de vicepreședinte. 

Liberalii deja s-au obișnuit cu ideea că țin fotoliul de președinte special pentru Nicolae Ciucă, în ciuda faptului că nu e bătut în cuie dacă actualul premier vine pe a doua funcție în stat sau acceptă o funcție guvernamentală, adică vicepremier plus un minister. 

Liberalii critică PSD, dar cu jumătate de gură

În urma comportamentului său din ultimele zile, Nicolae Ciucă a atras critici interne, pentru că a împiedicat reprezentanții partidului să reacționeze cu aceeași monedă la atacurile în rafală ale social-democraților, plus gesturile de sfidare, cum s-a întâmplat în cazul anunțării de măriri de pensii și salarii. Potrivit informațiilor „Adevărul”, în percepția liberalilor a rămas ideea că ei nu contează deloc la guvernare, din moment ce un ministru, coleg de Coaliție, își permite un asemenea gest. „Vlad Voiculescu, pentru aroganțe mai mici, dar existente, imediat a zburat”, a explicat in vicepreședinte PNL pentru „Adevărul”, care mereu a fost în anturajul guvernării în ultimii ani. 

Nu suntem la o licitaţie – şi explicaţi-i domnului Budăi – nu suntem la o licitaţie politicianistă care oferă mai mult. Nu există o jumătate albă şi o jumătate neagră a guvernării, una care-şi doreşte mărirea pensiilor, salariilor, (…) suntem împreună la guvernare”, a afirmat Stroe, adresându-i-se senatorului PSD Daniel Zamfir într-o emisiune la Antena 3. Liberalul a transmis că dacă există resurse bugetare, PNL e clar de acord cu măririle de salarii și pensii, dar doar într-un procent rezonabil, care să nu pună bugetul oe butuci.Sursa: adevarul.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri