6.7 C
București
duminică, 3 decembrie 2023

Sfinții Constantin și Elena 2023. Tradiții și mesaje de Constantin și Elena

Publicat pe


Pentru marea contribuţie la răspândirea şi înflorirea creştinismului, Constantin şi mama sa, Elena, au fost trecuţi de Biserica Ortodoxă în rândul sfinţilor şi sunt socotiţi ”întocmai cu apostolii”.

Când se sărbătoresc Sfinții Constantin și Elena

Sfinții Împărați Constantin și Elena sunt sărbătoriți anual pe 21 mai, atât de creștinii ortodocși, cât și de catolici. Este o sărbătoare importantă, marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox.

Cine au fost Sfinții Constantin și Elena

Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus, cunoscut de către ortodocși și catolici cu numele de Constantin I sau Constantin cel Mare s-a născut în aul 274.

Constantin cel Mare a fost împărat între anii 306-337 și după ce i-a înfrânt pe împărații Maxentiu și pe Liciniu a devenit conducător al Imperiului Roman.

Citește și


Sfintii Constantin si Elena

Conform unei legende, în toamna anului 312, în timp ce Constantin cel Mare se lupta cu Maxentiu, a văzut pe cer o cruce strălucitoare pe care scria “in hoc signo vinces” (n.r. “prin acest semn vei birui”).

În aceea noapte, Iisus Hristos i-a apărut în vis și i-a cerut să pună semnul crucii pe steagurile soldaților pentru a le oferi protecție în timpul bătăliei.

Împăratul Constantin a murit în 337, însă a rămas în memoria ortodocșilor ca fiind unul dintre liderii romani care au sprijinit creștinismul în aceea perioadă și primul care a legalizat religia în Imperiul Roman.

Flavia Iulia Helena, mama împăratului Constantin cel Mare, s-a născut în 248. Pe când avea 16 ani s-a căsătort cu generalul roman Constantiu Chlorus, iar in 272 l-a născut pe Constantin, în localitatea Naissus (în Serbia de astăzi).

Soția generalului Constantinuius Chlorus era cunoscută ca o femeie credincioasă care respecta cu strictețe practicile bisericești.

De asemenea, după ce fiul său a devenit împărat, Elena a introdus prima data conceptul de pelerinaj în Palestina și, potrivit tradiției creștine, ea a găsit Sfânta Cruce pe care a fost răstignit Iisus Hristos și moaștele celor trei magi.

Conform tradiției, împărăteaasa Elena a văzut niște oameni ce duceau un mort pe o colină unde se aflau trei cruci. Oamenii trebuiau să apropie mortul de fiecare cruce în parte, iar în momentul în care l-au atins de ultima cruce, acesta a înviat. Astfel a fost descoperită crucea pe care Mântuitorul a fost răstignit.

Despre Împărații Constantin și Elena, arhimandritul Ilie Cleopa spunea că prin ei a adus Dumnezeu libertate religioasă în lume, a slăbit păgânismul şi idolatria şi a întărit Biserica şi credinţa creştină pe pământ.

Obiceiuri de Sfinții Constantin și Elena

Sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena este una extrem de importantă în calendarul ortodox, iar românii au o serie de obiceiuri și superstiții legate de această zi.

Astfel, în această zi nu se lucrează pământul și nu se taie iarba.

În…



Sursa: stirileprotv.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri