-1.6 C
București
marți, 5 decembrie 2023

Sindicaliștii din Educație fac miercuri marș cu 15.000 de participanți. Restricții de trafic în București. Se pregătește greva din 22 mai

Publicat pe


Sindicatele din Educaţie anunţă că, miercuri, 10 mai, vor organiza un marş de protest, care va porni din Piaţa Victoriei şi se va încheia în faţa Palatului Parlamentului, la care sunt aşteptaţi 15.000 de participanţi.

Din cauza protestului, Poliţia anunţă restricţii de trafic în centrul Capitalei.

Totodată, membrii de sindicat sunt consultaţi cu privire la declanşarea grevei generale în educaţie, începând cu data de 22 mai.

”Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „SPIRU HARET” şi Federaţia Naţională Sindicală „ALMA MATER“, în numele celor peste 350.000 de salariaţi din învăţământ ale căror drepturi şi interese le reprezintă, vor organiza miercuri, 10 mai 2023, începând cu ora 11:00, un marş de protest, care va porni din Piaţa Victoriei şi se va încheia în faţa Palatului Parlamentului.

Peste 15.000 de membri de sindicat din întreaga ţară au anunţat că vor participa la acest marş de protest.  Acţiunea urmăreşte să atragă atenţia asupra problemelor cu care se confruntă sistemul de învăţământ românesc, în mod special, angajaţii – personalul didactic, nedidactic şi didactic auxiliar”, transmit sindicaliştii.

De asemenea, e în desfăşurare un referendum privind declanşarea grevei generale în educaţie, începând cu data de 22 mai.

Care sunt revendicările federaţiilor sindicale

Majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie (6.845 de lei brut, 4.004 lei net), salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic;

– Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei;

Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic;

Acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ;

– Acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);

– Creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii;

– Renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.

Restricţii de trafic în Bucureşti

Poliția anunță că vor fi restricții de trafic în București, din cauza protestului.

Începând cu ora 10.00, se va resistematiza traficul în Piața Victoriei, asigurându-se două benzi pe sens în fața Guvernului României, pe Bd. Aviatorilor circulându-se doar…Sursa: spotmedia.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri