Sindicatul Transportatorilor din București, amenință din nou cu greva generală, directorul Societăţii de Transport Bucureşti (STB), Adrian Criţ, fiind notificat de sindicalişti privind începerea conflictului colectiv de muncă. Printre revendicări se numără majorarea salariilor și introducerea mai multor beneficii în contractul colectiv de muncă. Ultima majorare salarială a avut la începutul anului, o indexare cu 13%, iar salariul mediu net pentru conducătorii de autovehicule este de peste 6100 lei/lună.
Tramvai Imperio BucurestiFoto: Vlad Barza / HotNews.ro
- ”Reprezentanții Societății de Transport București au negociat începând cu data de 18 iulie noile clauze din viitorul contract colectiv de muncă, clauze pe care sindicatul reprezentativ din cadrul societății și le dorea implementate.
- Cert e însă că solicitările lor trebuie să țină seama de bugetul de venituri și cheltuieli al societății și de contractul de delegare pe care noi îl avem cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București-Ilfov.
- Noi putem și admitem că luând în considerare inflația existentă și salariile angajaților, e normal să crească cu un indice care să țină seama de acest deficit, dar pe de altă parte, trebuie să fie niște propuneri realiste. (…)
- Impactul bugetar, urmare a solicitărilor sindicatului reprezentativ, e de circa 123 de milioane de lei pe an. E o sumă pe care STB nu și-o permite astăzi”, a declarat Criț pentru RFI.
Acesta a declarat că salariul mediu net pentru șoferii și manipulanții de la tramvaie este de 6.616 lei, de exemplu, iar salariul mediu net pentru conducătorii de vehicule este de circa 6.100 lei, potrivit datelor obținute de HotNews.ro.
Conducerea STB a propus introducerea sporurilor permanente în salariu, astfel încât odată cu majorarea salariului minim pe economie, societatea să nu fie nevoită să ofere niște bugete substanțiale pentru cheltuiala cu personalul, luând în considerare că sporurile pe care le dețin angajații în momentul de față sunt unele foarte mari, a declarat Criț pentru RFI.
Criț spune că trebuie ținut cont și de măsurile de austeritate, care vor fi implementate la nivel național pentru toate companiile ce au ca acționari statul român sau unitățile administrativ-teritoriale.
Potrivit legislației privind protecția socială, conducerea STB este obligată să răspundă în trei zile solicitărilor sindicatului, iar dacă negocierile nu avansează se va intra într-o zonă de conciliere cu reprezentanți ai Inspectoratului Teritorial de Muncă București.
Întrebat dacă este adevărat că liderii sindicali din STB au cerut spor de burduf, Criț a declarat pentru RFI că s-a solicitat ca șoferii care conduc vehicule cu o lungime mai mare să beneficieze de sporuri suplimentare de linie. „Eu consider că pregătirea profesională a șoferilor e aceeași, șoferii se schimbă pe…