26.1 C
București
marți, 5 iulie 2022

Situație „critică”, Scholz în misiune diplomatică la Kiev și Moscova

Publicat pe


Statele Unite au repetat duminică că Ucraina ar putea fi invadată „oricand” de Rusia după eșecul ultimelor eforturi diplomatice, situație „critică” pe care cancelarul german Olaf Scholz va încerca să o dezamorseze luni la Kiev și marți la Moscova, potrivit AFP.

Cancelarul german Olaf ScholzFoto: Christophe Gateau / AFP / Profimedia

Într-o conversație telefonică de duminică seara, președintele american Joe Biden și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski au convenit să urmărească „diplomația” și „descurajarea” împotriva Moscovei.

Adesea acuzată că este prea tolerantă față de Rusia, Germania a devenit mai critică duminică.

„Suntem în mijlocul unui risc de conflict militar, de război în Europa de Est și Rusia este cea care poartă responsabilitatea”, a declarat președintele german Frank-Walter Steinmeier în ziua realegerii sale.

Cancelarul Olaf Scholz, la rândul său, a avertizat că sancțiunile occidentale vor fi „imediate” în cazul unei invazii rusești a Ucrainei.

Tensiunile sunt la apogeu, cu 130.000 de soldați ruși masați la granița cu Ucraina, care efectuează manevre ample.

Washingtonul a reiterat duminică că rușii ar putea ataca Ucraina „oricand”, a doua zi după un apel între președinții americani Joe Biden și președintele rus Vladimir Putin care nu le-a dat „motiv de optimism”.

Situația a ajuns într-un punct „critic”, a estimat la rândul său o sursă guvernamentală germană. „Preocuparea noastră a crescut (…) credem că situația este critică, foarte periculoasă”.

Rămâne de văzut dacă descoperirea va împinge Germania să-și revizuiască reticența față de livrările de arme către Ucraina, pe care o blochează în cadrul NATO, și viitorul Nord Stream 2, controversatul gazoduct construit pentru a transporta gazul rusesc pe teritoriul său și care ocolește Ucraina.

Cancelarul german a asigurat săptămâna trecută un grup de senatori americani că Nord Stream 2 „nu va merge înainte” dacă Rusia ar invada Ucraina.Sursa: www.hotnews.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri