14.3 C
București
sâmbătă, 2 decembrie 2023

Smaranda Brăescu, prima parașutistă din România și a treia din Europa. Pe 5 iulie 1928, a realizat primul salt de la 600 de metri

Publicat pe


05 Iulie 2023, 06:53

Știrile TVR |

Smaranda Brăescu la bordul unui avion pe care îl pilota

„Vreau să fiu pilotă și să am avionul meu!” asta le-a spuns Măndița părinților ei, la vârsta de 15 ani, după ce văzuse, la Bârlad, primul avion din viața ei.

Asculta fascinată poveștile pline de curaj ale piloților Louis Bleriot, prințul Gheorghe Valentin Bibescu, inginerul Gheorghe Negrescu și Aurel Vlaicu și visa cu ochii deschiși, dar avioanele le erau interzise femeilor.

Primul pas l-a făcut la școala de aviație din Tecuci, unde i-a spus comandantului, colonelul Enescu Athanase, „Vreau să fiu pilotă!”. Acesta a trimis-o să se adreseze „organelor superioare de la București”.

„Mă voi duce și acolo și nu mă mai înapoiez până nu reușesc!” și-a spus Măndița, nevoită să renunțe pentru moment la aviație și să se îndrepte către parașutism. Încurajată de un celebru inventator și parașutist german, Otto Heineke, Smaranda s-a înscris cursurile școlii de parașutism de la Berlin.

(w460) Smaranda B

La 30 de ani, cu o parte din bani împrumutați și alții primiți de sora cea mare, își cumpără parașuta necesară înscrierii la Școala Schroeder.

Măndița, prima parașutistă din istoria României și a treia din istoria Europei

Pe 5 iulie 1928, după antrenamente îndelungate și sacrificii, românca Smaranda Brăescu realizează primul său salt de la 600 de metri, urmat de o aterizare perfectă.

„Bravo, românca!”, au strigat nemții, iar Măndița își amintea „In timpul saltului, după ce mi s-a deschis paraşuta, m-am pornit pe ras, aşa singura, in aer, ca un copil căruia i-a reuşit o ştrengărie”. A devenit astfel prima parașutistă din istoria României și a treia din istoria Europei. Au continuat salturi de la 700, 1.000, 2.000 de metri.

După un accident care a ținut-o departe de nori o jumătate de an, în 1931, Smaranda sare de la 6.000 de metri, fără mască de oxigen. Record mondial feminin!

Mândița, din America în jurul lumii

Ca să poată ajunge în Statele Unite, ziarul Universul organizează o chetă public. Îmbrăcată în port popular de la nord de Dunăre, ajunge în America, unde pe 19 mai 1932, în California, se lansează de la peste 7.000 de metri, într-un salt de 25 de minute.

„Aparatele foto țăcăneau, moriștile cinematografice intraseră în funcțiune, iar creioanele alunecau de mama focului pe block-notesurile reporterilor, chiar ți când răspunsul meu se reducea la un zâmbet sau la un autograf. Erau gazetarii Americii, spaima lumii”.

(w300) Smaranda B

Aici, în America, face cursurile de…Sursa: stiri.tvr.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri