4.6 C
București
luni, 4 decembrie 2023

Soarta Colterm se decide joi. Jocurile care se fac pe seama patrimoniului societăţii de termoficare

Publicat pe


Joi, Comitetul Creditorilor de la Colterm se va întâlni pentru a doua oară, după ce, în şedinţa precedentă, desfăşurată pe 27 iunie, nu s-a format o majoritate. Se va vota între două planuri, unul susţinut de primărie, altul de administratorul judiciar, acesta din urma având şi câteva “săgeţi” în Consiliul Local, una fiind şi fotografiată. Potrivit unor surse, muncipalitatea va câştiga de această dată disputa.

 Un studiu comandat de municipalitate a ajuns la concluzia că, cea mai bună soluţie pentru ieşirea Colterm din criză, este separarea între serviciul de producţie a agentului termic şi serviciul de transport şi distribuţie. Al doilea serviciu urmează să fie prelaut de o firmă înfiinţată de primărie, în timp ce producţia rămâne la Colterm. De menţionat că marile pierderi ale serviciului centralizat se produc pe reţeaua de transport şi distribuţie, respectiv cea care ar urma să fie preluată de primărie. Excluziv pe producţie, Colterm a avut profit, unul de 10 milioane de lei anul trecut, dar care poate fi şi mult mai mare, în cazul în care distribuţia trece la firma primăriei.

Înainte de şedinţa Comitetului Creditorilor, Consiliul Local a votat prelungirea cu trei ani a serviciului de producție a agentului termic și cu un an a serviciului de transport și distribuție. Mai exact, noul contract al Colterm, expirat pe 1 iulie, dar prelungit cu 30 de zile, prevede încă trei ani de producţie şi un an de distribuţie, după acest an intrând în funcţie noua firmă a primăriei.

Administratorul judiciar a propus în şedinţă prelungirea contractului cu câte trei ani, atât pentru producţie, cât şi pentru distribuţie. Oarecum bizar, deoarece cu o separare mai rapidă, Coltermul fiind pe profit în privinţa producţiei, ar aduce mai repede bani creditorilor. Acesta fiind de altfel rolul principal al consorţiului care are sarcina de administrator judiciar. De altfel, chiar de la momentul în care a fost desemnat administrator judiciar, au existat multe dispute între consorţiu şi primărie, municipalitatea încercând să păstreze cât mai mult din patrimoniul Colterm. De fapt, din start, patrimoniul imobilar administrat  de Colterm (aproape 50 de hectare de teren), transferate însă la municipalitate, într-un imens cor de vaiete, a însemnat miza principal a acestui război.

La şedinţa Comitetului Creditorilor din 27 iunie, care a urmat unei şedinţe a Adunării Creditorilor, nu s-a luat nicio decizie. Mai exact, din trei mari creditori, E-ON a votat planul Primăriei, Administraţia Fondul pentru Mediu (AFM) a votat propunerea administratorului judiciar, în timp ce ANAF s-a abţinut, solicitând o perioadă de timp pentru a studia mai bine dosarul.

Imediat după vot, administratorul judiciar l-a considerat drept în favoarea sa, trimiţând Consiliului Local o adresă prin care a cerut să voteze propunerea sa. În caz contrar, a ameninţat cu…



Sursa: debanat.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri