11.7 C
București
sâmbătă, 1 aprilie 2023

Soarta tragică a preotului Galaction în Zarca Aiudului. Regimul comunist i-a distrus și copiii. Va fi canonizat de BOR

Publicat pe


Un preot închis de comuniști și mort în Penitenciarul Aiud (Alba) urmează să fie canonizat de Biserica Ortodoxă Română în anul 2025. Părintele Liviu Galaction Munteanu a fost aruncat în temniță pentru „uneltire contra ordinii sociale“.

Liviu Galaction Munteanu a murit la 62 de ani în Penitenciarul Aiud FOTO Arhivă

Preotul Liviu Galaction Munteanu s-a născut în 16 mai 1898 într-o familie de învăţători din Cristian, judeţul Braşov, și s-a format ca teolog la Liceul „Andrei Şaguna“ din Braşov şi la Institutul Teologic-Pedagogic din Sibiu. A devenit doctor în Teologie al Universității din Cernăuţi.

În 17 februarie 1927, el a fost hirotonit preot de Episcopul Nicolae Ivan, care l-a numit profesor la Academia Teologică din Cluj. Ulterior a fost și rector al instituției.

În timpul ocupaţiei horthyste a rămas în Cluj, asigurând împreună cu episcopul Nicolae Colan un nucleu de rezistenţă românească şi ortodoxă. Cu toate împotrivirile autorităţilor comuniste de după 1948, episcopul Nicolae Colan l-a menţinut pe profesorul Galaction la conducerea noului institut teologic, până la desfiinţarea din 1952.

Încercările sale de a-i forma pe studenţii teologi pentru a putea răspunde la greutăţile impuse de autorităţile statului au atras atenţia organelor de Securitate care îl urmăreau permanent, arestându-l în 1952 şi supunându-l la presiuni pentru a-şi înceta activitatea.

A fost repartizat la o parohie din Bistriţa, de această dată aplecându-se asupra catehizării copiilor.

Anchetat cu mare cruzime de Securitate

La 6 iunie 1958, preotul Galaction Munteanu a fost numit vicar administrativ, la cererea noului episcop Teofil Herineanu, care avea un proiect de relansare a catehizării în eparhia Clujului.

Părintele Galaction a întocmit o programă pentru catehizarea copiilor şi adulţilor, care a fost difuzată la preoţii din Episcopie.

Entuziasmul manifestat de unii preoţi a alertat Securitatea care a blocat întreaga acţiune, iar preotul Galaction a fost arestat.

Urmarea a fost tragică: părintele Galaction, anchetat cu mare cruzime de Securitate, a fost trimis în justiţie, la 6 mai 1959 fiind condamnat la opt ani închisoare corecţională, încadrarea juridică fiind „uneltire contra ordinii sociale“.

Pe parcursul detenției nu a avut dreptul să primească pachete sau să-și vadă familia. S-a îmbolnăvit, făcând o ocluzie intestinală. A fost operat cu mare întârziere, nepermițându-i-se familiei să-l viziteze, iar pentru a i se mai da o lovitură, la proces i s-a comunicat că fiul său s-a sinucis și fiica a fost exmatriculată din facultate.

După 2 ani și trei luni de detenție, în chinuri și boală, a decedat în penitenciarul de la Aiud, la vârsta de 63 de ani, fiind îngropat în cimitirul fără cruci și fără nume al închisorii.

Argumentele pentru canonizarea profesorului-martir au fost aprobate în cadrul unei ședințe de lucru a ierarhilor din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, în ianuarie 2021. Ulterior, Sinodul al Bisericii Ortodoxe Române a decis începerea demersurilor de canonizare a mai multor mărturisitori și duhovnici români persecutați sau martirizați de regimul comunist, printre care și Liviu Galaction Munteanu.

Aceștia vor fi canonizați în 2025, cu prilejul împlinirii a 140 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române (1885) și a 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române (1925).Sursa: adevarul.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri