0.1 C
București
luni, 30 ianuarie 2023

Solstițiul de iarnă, Urmează cea mai lungă noapte și cea mai scurtă zi. Începe iarna astronomică

Publicat peSolstiţiul de iarnă are loc la 21 decembrie 2022, la ora 23 şi 38 minute, potrivit site-ului www.astro-urseanu.ro. Conform sursei citate, solstitiul este legat de mişcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească, ce reprezintă consecinţa mişcării reale a Pământului în jurul Soarelui.

La data solstiţiului de iarnă, durata zilei are valoarea minimă din an, de 8 ore şi 50 minute, iar durata nopţii are valoarea maximă, de 15 ore şi 10 minute (pentru Bucureşti).  Din data de 22, durata zilelor va creşte continuu, iar cea a nopţilor va scădea în mod corespunzător.

 

„Solstiţiu înseamnă „soare nemişcat”. În ziua în care are loc în emisfera nordică, în opoziţie în emisfera sudică se află în desfăşurare solstiţiul de vară. În ziua solstiţiul de iarnă, ce marchează începutul iernii astronomice, avem parte de ziua cea mai scurtă şi noaptea cea mai lungă a anului, potrivit ziuadeconstanta.ro.

Potrivit credinţei populare, în nopţile în care se produce solstiţiul ar înflori feriga, iar cel care veghează şi surprinde acest moment va avea noroc în casă şi în dragoste. În realitate, feriga este o plantă inferioară care nu înfloreşte şi se înmulţeşte prin spori, potrivit volumului \”\”Zile şi mituri – calendarul ţăranului român\”\” de Ion Ghinoiu.Sursa: www.realitatea.net

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri