8.9 C
București
duminică, 27 noiembrie 2022

Soluțiile parlamentarilor pentru scumpirea carburanților: Luați autobuzul!

Publicat pe


Parlamentarii cer, într-un proiect de lege, reducerea TVA la transportul public, de la 19%, la 5%, pentru a compensa, astfel, creșterea prețurilor la combustibil și pentru a-i determina pe cetățeni să utilizeze aceste mijloace de transport. Sursa de finanțare, spun inițiatorii proiectului de act normativ, va fi reprezentată de încasările bugetare grase, care au crescut, la TVA, de exemplu, cu peste 40%, din cauza inflației. 

TVA-ul la transportul public de persoane ar putea scădea de al 19%, la 5%, potrivit unui proiect de lege depus la Senat. Modificarea se va face, însă, abia din ianuarie 2023 și se va aplica serviciilor referitoare la transportul de persoane şi transportul bunurilor care le însoţesc, cum ar fi bagajele, bicicletele, inclusiv bicicletele electrice, autovehiculele sau alte vehicule, sau prestarea de servicii legate de transportul de persoane. În această definiție se vor încadra nu numai autobuzele, tramvaiele și troleibuzele, ci și trenurile și metroul, urmând, probabil, o scădere a prețurilor la bilete. O măsură similară, dar mai consistentă, a fost luată, zilele acestea, de Germania, care a emis abonamente lunare în valoare de doar 9 euro pentru călătoriile cu trenul, autobuzele și metroul, în contextul creșterii prețurilor la energie și la combustibili. În proiectul de lege românesc se indică și sursa de finanţare, care este bugetul de stat.

”Ca urmare a inflaţiei, au crescut încasările la bugetul de stat din TVA cu 40,2%. Conform Ministerului Finanţelor, încasările nete din TVA au înregistrat 31,58 miliarde de lei în primele patru luni, în creştere cu 40,2% (an/an), în timp ce restituirile de TVA au consemnat un nivel de 6,59 miliarde de lei între ianuarie și aprilie 2022”, arată parlamentarii.

Situație alarmantă

Rata anuală a inflaţiei este aşteptată să-şi accentueze ascensiunea în trimestrul II 2022 şi să descrească doar gradual în următoarele patru trimestre, dar mai alert ulterior, pe fondul unor ample efecte de bază şi în condiţiile restrângerii excedentului de cerere, susțin inițiatorii proiectului de act normativ.

”Prin urmare, dinamica inflaţiei va urca probabil considerabil peste nivelurile previzionate anterior şi va coborî la niveluri de o cifră doar în semestrul II 2023, rămânând deasupra intervalului ţintei la finele orizontului prognozei. Determinante pentru noua perspectivă a inflaţiei sunt majorările mult mai ample anticipate ale preţurilor alimentelor procesate şi combustibililor, precum şi ale preţurilor gazelor naturale şi energiei electrice, al căror impact inflaţionist va fi însă atenuat substanţial până în martie 2023 de schemele de plafonare a preţurilor la energie pentru consumatorii casnici, dar se va evidenţia pregnant ulterior, contrabalansând parţial şi temporar influenţele de sens opus venite din efecte de bază şi din corecţii probabile ale cotaţiilor mărfurilor energetice”, se precizează în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Soluție pentru scăderea prețurilor

Potrivit raționamentului inițiatorilor proiectului de lege, scăderea prețului la bilete pentru transportul în comun va duce la o reducere a cantității de combustibil cumpărat de cetățeni, fapt care va avea drept consecință scăderea prețurilor la carburanți. ”În contextul războiului din Ucraina şi al creşterii preţurilor la combustibili, în special motorină, având în vedere că această creştere pune presiune pe operatorii de transport de persoane, şi implicit pe bugetele de stat / locale / judeţene, din care sunt sau ar trebui subvenţionaţi, propunem reducerea TVA pentru serviciile publice de transport de persoane. Astfel, se asigură şi o stimulare a mobilităţii cetăţenilor şi o încurajare a transportului public de persoane. În acest caz, ar trebui să scadă şi cererea individuală de carburant ceea ce ar trebui să conducă la scăderea preţurilor în acest sector”, spun parlamentarii.

A apărut Național – Italia, ziarul românilor din Italia. Se găsește la chioșcurile de ziare, în aeroporturi și în magazinele românești.

Accesați www.nationalro.it sau https://www.facebook.com/nationalitalia și veți fi la curent cu toate informațiile de ultimă oră despre comunitatea românească din Italia.

Sursa: www.national.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri