17.7 C
București
duminică, 2 octombrie 2022

Sondaj Fundația Navalny: Populația rusă și-a schimbat semnificativ opinia față de rolul Rusiei în conflictul cu Ucraina

Publicat pe


  • Sentimentul antirăzboi în rândul cetățenilor ruși este într-un trend ascendent, potrivit rezultatelor a patru sondaje, fiecare cu 700 de participanți din Moscova.
  • Sondajele au fost realizate de Fundația Anticorupție, inițiată de liderul opoziței Alexey Navalny.
  • Sondajele rapide păreau să arate că între 25 februarie și 3 martie a avut loc o schimbare semnificativă a opiniei cu privire la rolul Rusiei în conflictul din Ucraina.

Sentimentul antirăzboi este în creștere în Rusia, iar oamenii din țară „încep să realizeze rapid cine este responsabil pentru inițierea conflictului”, a afirmat liderul opoziției Alexey Navalny.

O serie de sondaje de opinie realizate de Fundația Anticorupție, o organizație fondată de activistul rus anticorupție Alexey Navalny, a constatat că au avut loc „schimbări rapide în evaluarea războiului”, în rândul populației ruse.

Organizația a decis să organizeze patru sondaje online scurte, fiecare cu 700 de participanți din Moscova, toți utilizatori de internet.

Potrivit unei postări a lui Navalny pe contul său de Twitter, a avut loc o eșantionare pe cote în funcție de sex și vârstă.

Sondajele rapide păreau să arate că între 25 februarie și 3 martie a avut loc o schimbare semnificativă a opiniei cu privire la rolul Rusiei în conflictul din Ucraina.

Cota respondenților care consideră Rusia drept agresor s-a dublat, în timp ce cota celor care consideră că Rusia este un «făcător de pace» s-a înjumătățit”, a scris Navalny pe Twitter.

El a adăugat că, deși mulți dintre participanți tind în continuare să învinovățească „Occidentul” pentru inițierea războiului, numărul respondenților care consideră Ucraina vinovată a scăzut la jumătate. Între timp, ponderea celor care acuză Rusia a crescut de la 14% la 36%, adică de 2,5 ori.

La 3 martie, 60% dintre cele 700 de persoane intervievate au evaluat situația economică din Rusia ca fiind „catastrofală, colapsul economiei, izolare economică”, potrivit lui Navalny.

Alexey Navalny este un lider al opoziției ruse, avocat și activist anticorupție. El a devenit cunoscut pe plan internațional prin organizarea de demonstrații antiguvernamentale și prin candidatura la alegeri pentru a susține reforme împotriva corupției din Rusia, precum și împotriva președintelui Vladimir Putin și a guvernului său.

Navalny a fost membru al Consiliului de Coordonare al Opoziției din Rusia. El este liderul partidului Rusia Viitorului și fondatorul Fundației Anticorupție.

În august 2020, Navalny a fost spitalizat, după ce a fost otrăvit cu un agent neurotoxic Novichok.. A fost transferat la Berlin și externat o lună mai târziu. Navalny l-a acuzat pe Putin că este responsabil pentru otrăvirea sa, iar o anchetă a implicat agenți ai Serviciului Federal de Securitate. UE, Regatul Unit și SUA au reacționat prin impunerea de sancțiuni împotriva unor înalți oficiali ruși.

La 17 ianuarie 2021, activistul s-a întors în Rusia și a fost reținut sub acuzația de încălcare a condițiilor de eliberare condiționată (impuse în urma condamnării sale din 2014), deoarece nu s-a prezentat la Serviciul Federal de Închisori al Rusiei (FSIN) de două ori pe lună, în timpul bolii sale.

Sursa: alephnews.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri