16.8 C
București
duminică, 1 octombrie 2023

Spionii lui Budanov, pe urmele Mossad-ului. Serviciile secrete ucrainene, temute pentru atacuri mult în spatele liniilor rusești

Publicat pe


Kiril Budanov este unul dintre cei mai experimentați ofițeri ucraineni de rang înalt implicați în războiul contra Rusiei

Indiferent dacă agenții serviciilor de informații ucrainene l-au asasinat sau nu pe comandantul rus de submarin, Stanislav Rjiţki în timp ce acesta făcea jogging în dimineața zilei de 12 iulie, povestea va fi cu siguranță pusă pe seama spionilor Kievului.

Rjițki, în vârstă de 42 de ani, a fost împușcat de patru ori în timp ce alerga lângă Arena Olympus din Krasnodar, care se află la aproximativ 128 de kilometri de baza navală din Marea Neagră de la Novorossisk. S-a spus că el a comandat submarinul Krasnodar din clasa Kilo care transportă rachete de croazieră Kalibr folosite împotriva numeroaselor ținte din Ucraina.

Se pare că acest submersibil a tras cu rachete Kalibr pe 14 iulie 2022 asupra localității Vinnița, fapt ce a dus la moartea a 27 de ucraineni, inclusiv copii. Această atrocitate a dus la adăugarea lui Rjițki pe o listă neoficială ucraineană a celor considerați responsabili pentru crime de război, scrie Olga Lautman, pentru CEPA.

Agenția TASS a anunțat luni că Stanislav Rjiţki a fost ucis prin împuşcare de către o „persoană necunoscută” și că „mobilul crimei face obiectul unei anchete”. TASS, cea mai cunoscută agenție de presă a statului rus, a mai transmis în urmă cu o zi că „suspecţi sunt identificaţi”.

Marți, serviciul de informații al armatei ucrainene (GUR) a dezvăluit cum a avut loc crima, fără însă să revendice asasinatul.

Potrivit unei postări făcute de GUR pe canalul său de Telegram, comandantul rus făcea jogging în Parcul „30 de Ani de la Victorie“ din Krasnodar. Către ora (locală) 6.00 a fost împuşcat de şapte ori cu un pistol Makarov.

„Din cauza rănilor de glonț, Rjiţki a murit la spital”, a mai transmis serviciul de informații condus de generalul Kirilo Budanov, adăugând că „din cauza unei ploi puternice, parcul era pustiu, aşadar nu există martori care să ofere detalii sau să-l identifice pe atacator”.

Multe lucruri rămân neclare. Agențiile de securitate ruse au dat vina pe Ucraina și au arestat pe 12 iulie un cetățean ucrainean pe nume Serghei Denisenko, în vârstă de 64 de ani, un fost șef al asociației de karate din Ucraina, care locuiește în Rusia. Ca și în cazul altor presupuse acte ale serviciilor de informații ucrainene, răspunsul a fost rapid și povestea de fundal furnizată imediat a fost destul de detaliată.

Dar, ca întotdeauna în cazul anchetelor penale rusești, autoritățile s-au contrazis rapid. Poliția a difuzat o imagine de la o camera video CCTV a unui suspect. „Suspectul a fost descris ca un bărbat în vârstă de 30 sau 40 de ani, de înalțime medie, purtând un tricou negru și o șapcă albastră. Fața bărbatului nu se vede”. Și în mai puțin de 24 de ore, suspectul din Krasnodar a fost reținut, dar, surpriză, avea de fapt 64 de ani,…Sursa: ziare.com

Mai multe stiri

Ultimele Stiri