14.2 C
București
luni, 15 aprilie 2024

”Stan”-ul din inima Asiei Centrale de care mai mult ca sigur nu ai auzit: Cu deșert aspru și neprietenos și fără ieșire la mare, dar cu un interes tot mai mare pentru ecoturism

Publicat pe


Care este ”Stan”-ul din inima Asiei Centrale de care mai mult ca sigur nu ai auzit, cu un deșert aspru și neprietenos, fără ieșire la mare, dar cu un interes tot mai ridicat pentru ecoturism. Un reportaj BBC îl dezvăluie:

Puțin cunoscută și rar vizitată, Karakalpakstan este cea mai mare provincie din Uzbekistan, dar o mare parte din ea este ocupată de un deșert neospitalier.

Situat în inima Asiei Centrale, Karakalpakstan este „stan în stan”, un stat autonom al Republicii Uzbekistan, fără ieșire la mare, care se învecinează cu Turkmenistanul și Kazahstanul. Locuită de populația autohtonă Karakalpak, provincia deșertică a fost, până de curând, dominată de Marea Aral – un vast lac interior care, între timp, s-a redus la o fracțiune din dimensiunea sa inițială.

Considerat unul dintre cele mai grave dezastre ecologice din epoca modernă, apele Mării Aral, care dispar rapid, au stimulat eforturile de conservare aici, ceea ce a…Sursa: www.g4media.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri