21.8 C
București
luni, 20 mai 2024

STARTUL campaniei electorale pentru alegeri comasate, EUROPARLAMENTARE și LOCALE / 2 tipuri de alegeri, 5 buletine, 16 opțiuni pentru PE

Publicat pe


Super-anul electoral 2024 debutează cu primul tur de scrutin doi în unu. Pe 9 iunie vor fi două tipuri de alegeri: locale și europarlamentare. Deși sunt două tipuri de alegeri, votarea se face în aceeași sală de vot. Vei primi, așadar, 5 buletine de vot, 4 pentru locale și unul cu listele cu candidații pentru Parlamentul European. Acesta din urmă este și cel mai mare, cu 16 posibile opțiuni: 12 partide ori alianțe și 4 independenți. 

La alegerile locale poți vota doar în localitatea în care ai domiciliul sau reședința. La alegerile europarlamentare se poate vota oriunde în țară sau în afara ei.

Anul acesta, 1,1 milioane de tineri vor avea prima experiență de vot, pe 9 iunie. Și se anunță să fie și cei mai conștiincioși din Europa.

Conform International Civic and Citizenship Education Study 2022, se așteaptă ca elevii români să voteze la alegerile europarlamentare într-o măsură mai mare decât în celelalte țări participante la…



Sursa: www.gandul.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri