4.6 C
București
luni, 4 decembrie 2023

Statele Unite au aprobat vânzarea de avioane F-35 către Coreea de Sud/ Contract de 5 miliarde de dolari

Publicat pe


Statele Unite au aprobat vânzarea de avioane de luptă F-35 către Coreea de Sud, un contract în valoare de 5,06 miliarde de dolari, pe fondul tensiunilor cu Coreea de Nord, a anunţat miercuri Departamentul de Stat, transmite News.ro.

Contractul, notificat Congresului, prevede vânzarea către Seul a până la „25” de exemplare din acest avion de vânătoare fabricat de Lockheed Martin, considerat cel mai performant de pe piaţă şi dotat cu capacităţi invizibile.

Vânzarea „va îmbunătăţi capacitatea Coreei de Sud de a face faţă ameninţărilor actuale şi viitoare, oferind o capacitate de apărare credibilă pentru a descuraja o agresiune în regiune şi a asigura interoperabilitatea cu forţele americane”, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat.

Ea nu va schimba „echilibrul militar din regiune”, a asigurat aceeaşi sursă.

Coreea de Sud foloseşte F-35 din 2018. Vânzarea intervine într-un moment de tensiune cu Phenianul, care a lansat miercuri încă două rachete balistice cu rază scurtă de acţiune şi al cărui lider Kim Jong Un se află în Rusia pentru un summit cu preşedintele Vladimir Putin.

Coreea de Nord a efectuat o serie de teste de armament interzise de la începutul anului, dintre care cel mai recent, la 30 august, a implicat de asemenea două rachete balistice cu rază scurtă de acţiune.

Statele Unite şi Coreea de Sud efectuează în mod regulat manevre militare, dintre care cele mai recente au avut loc în august, provocând furia Phenianului.

Seulul şi Washingtonul spun că aceste manevre sunt de natură defensivă şi au ca scop consolidarea cooperării între aliaţi.

Statele Unite şi-au întărit recent legăturile cu Japonia şi Coreea de Sud, preşedintele Joe Biden găzduindu-i pe liderii acestora la Camp David în august. Conform legislaţiei americane, Departamentul de Stat trebuie să aprobe vânzările de arme către ţări terţe şi să informeze Congresul.

Sursa: www.g4media.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri