21.5 C
București
sâmbătă, 3 iunie 2023

Statele Unite suspendă sancţiunile împotriva Siriei şi permit trimiterea de ajutoare umanitare după cutremure

Publicat peDepartamentul de Stat american a emis o autorizaţie valabilă timp de şase luni pentru trimiterea de ajutoare umanitare în Siria, după cutremurele de luni. Până acum, astfel de activităţi erau interzise conform sancţiunilor impuse de Washington regimului de la Damasc, informează Agerpres.

Siria a cerut de luni comunităţii internaţionale să elimine sancţiunile, apreciind că acestea au provocat lipsa de resurse şi echipamente grele pentru căutarea victimelor în ruine.

„În timp ce aliaţii internaţionali şi partenerii umanitari se mobilizează pentru a-i ajuta pe cei afectaţi, vreau să fie foarte clar că sancţiunile SUA din Siria nu vor sta în calea eforturilor care salvează vieţi pentru poporul sirian”, a declarat Wally Adeyemo, adjunct al secretarului Trezoreriei americane. Autorizaţia emisă extinde reglementările cu scop umanitar existente, „astfel încât cei care acordă asistenţă să se poată concentra asupra a ceea ce este cel mai necesar: salvarea de vieţi şi reconstrucţia”, a adăugat el.

Damascul a autorizat transportul de ajutor internaţional spre zonele controlate de rebeli

Tot vineri, guvernul sirian a anunţat că acceptă ca ajutorul internaţional să ajungă și în zonele controlate de rebeli din nord-vestul ţării.

Ajutorul destinat acestor zone intră în prezent foarte lent printr-un pasaj frontalier care le leagă de Turcia vecină.

„Consiliul de miniştri a acceptat transportul de ajutoare umanitare în întregul” teritoriu sirian, „între care zonele în afara controlului statului”, a anunţat guvernul sirian.

Distribuţia ajutorului umanitar ar urma „să fie supervizată de Comitetul Internaţional al Crucii Roşii şi Semiluna Roşie siriană”, cu ajutorul ONU, potrivit unui comunicat difuzat de agenţia oficială Sana.

Războiul civil declanşat în Siria în 2011 complică accesul populaţiei la ajutor umanitar, în special în zonele aflate sub controlul rebelilor în nord-vest.

Pentru moment, cea mai mare parte din ajutorul destinat acestei zone vine din Turcia şi trece prin Bab al-Hawa, singurul punct de trecere autorizat între Siria şi ţara vecină.

ONU a făcut apel în mod repetat la puterea siriană să deschidă alte puncte de trecere pentru a accelera ajutoarele.

Editor : D.R.Sursa: www.digi24.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri