32.4 C
București
sâmbătă, 23 septembrie 2023

Studenții îi cer lui Iohannis să retrimită legile Educației în Parlament: „Vor întoarce universitățile în comunism”

Publicat pe



Liga Studenţilor din Iași îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să retrimită legile Educaţiei în Parlament.

Aceștia motivează că în forma în care au fost votate legile educației, nici măcar studenţii nu vor mai avea dreptul de a sesiza problemele din universităţi, rectorii vor căpăta imunitate şi nu vor mai putea fi traşi la răspundere şi revocaţi din funcţie în situaţia în care încalcă legea. De asemenea, mecanismele de sesizare şi sancţionare a fraudelor academice vor fi relaxate spre folosul plagiatorilor, iar rectorii actuali vor rămâne „pe veşnicie” în conducerea universităţilor. Practic, universităţile se vor transforma în „republici separatiste” în care nimeni, în afară de conducerea universităţii, nu va putea sesiza vreo abatere de la lege, exact ca în regimurile totalitare.

Totodată, Liga face apel la toate organizaţiile studenţeşti să se opună, măcar acum, în ultimul ceas, faţă de legile educaţiei care întorc libertăţile academice la standardele din perioada stalinistă.

Cele mai importante probleme ridicate de Liga Studenţilor sunt:

1. Studenţii nu mai pot sesiza problemele din universităţi. Este eliminată posibilitatea ca persoană interesată, inclusiv studenţii, să sesizeze instanţele de judecată şi Consiliul Naţional de Etică şi Management Universitar (CNEMU) atunci când o universitate încalcă legea. În lipsa posibilităţii ca orice persoană fizică sau juridică să poată sesiza abaterile de la lege, rectorii capătă imunitate şi nu mai pot fi traşi la răspundere şi revocaţi din funcţie, iar universităţile nu mai pot fi sancţionate financiar sau administrativ, fiind protejate exact ca în regimurile totalitare. Deşi învăţământul este serviciu de interes public iar universităţile fiind investite cu putere publică de către stat, deşi sunt plătite din banii contribuabililor, universităţile nu vor mai putea fi verificate şi trase la răspundere de aceştia.

Art. 125 alin. (5) din actuala Lege a Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 prevede că „Respectarea de către instituţiile de învăţământ superior a obligaţiilor prevăzute la art. 124 şi a altor obligaţii legale aferente răspunderii publice, precum şi respectarea de către Consiliul de Etică şi Management Universitar a obligaţiilor prevăzute la alin. (3) constituie un interes legitim public pentru orice persoană fizică sau juridică română. Nerespectarea acestor obligaţii poate fi atacată în contencios administrativ de către orice persoană fizică sau juridică română, potrivit legii”.

Însă legea „Deca” a fost eliminată complet posibilitatea ca orice persoană să sesizeze instanţele de judecată atunci când o universitate încalcă legislaţia şi nu respectă condiţia răspunderii publice, iar CNEMU poate fi sesizat doar de ministrul Educaţiei sau de senatul universităţii conform art. 157 alin. (5)…



Sursa: romanialibera.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri