6 C
București
marți, 28 martie 2023

SUA acuză China că încearcă să ascundă atrocitățile din Coreea de Nord

Publicat peStatele Unite au acuzat China că a încercat să ascundă lumii atrocitățile Coreei de Nord, blocând transmisia pe internet a unei reuniuni informale a membrilor Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite privind acuzațiile de încălcare a drepturilor omului de către Pyongyang, scrie Reuters.

„Unii membri ai Consiliului sunt prea dispuși să protejeze regimul de răspundere”, a declarat ambasadorul american la ONU, Linda Thomas-Greenfield, în cadrul reuniunii, făcând o referire voalată la China și Rusia.

China și Rusia susțin că cei 15 membri ai Consiliului de Securitate, care sunt însărcinați cu menținerea păcii și securității internaționale, nu ar trebui să discute probleme legate de drepturile omului. Aceștia spun că astfel de reuniuni ar trebui să se limiteze la alte organisme ale ONU, cum ar fi Consiliul ONU pentru Drepturile Omului sau Adunarea Generală a ONU.

Diplomatul chinez Xing Jisheng a declarat că întâlnirea, găzduită de Statele Unite și Albania, nu a fost „constructivă în niciun fel”.

„În loc să reducă tensiunea, aceasta ar putea mai degrabă să intensifice conflictul și, prin urmare, este o mișcare iresponsabilă. Folosirea WebTV al ONU pentru transmisiuni în direct este o risipă de resurse ONU”, a spus el.

Toți cei 15 membri ai consiliului trebuie să fie de acord pentru a permite ca astfel de discuții informale să fie transmise pe internet de către ONU, iar diplomații au declarat că rareori o transmisie a fost blocată. În pofida demersului Chinei, reuniunea de vineri a fost în continuare publică și a beneficiat de prezența presei.

Thomas-Greenfield a declarat că programele nucleare și de rachete balistice ale Coreei de Nord au fost „legate în mod inexplicabil de abuzurile regimului privind drepturile omului”.

„Urmărirea armelor de distrugere în masă prevalează întotdeauna asupra drepturilor omului și a nevoilor umanitare ale poporului său”, a spus ea. „(Liderul nord-coreean) Kim Jong Un a ales muniția în loc de nutriție, rachetele în locul omenirii”.

Coreea de Nord nu a luat parte la întâlnire.Sursa: romanialibera.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri