12.7 C
București
marți, 4 octombrie 2022

SUA crede că Rusia își va concentra operațiunile militare în regiunea Donbas

Publicat pe„Prioritizează zona de est, iar informaţiile noastre par să confirme acest lucru. În mod evident, această zonă este o prioritate pentru trupele ruse”, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul Pentagonului, sub protecţia anonimatului.

Totodată, un alt oficial de la Washington a avertizat că noua strategie a Kremlinului ar putea afecta poziţia Ucrainei în negocieri şi pe plan militar. Dacă armata rusă nu va mai avea ca prioritate ocuparea Kievului, îşi va consolida poziţiile în Donbas, iar trupele ucrainene din această zonă riscă să devină izolate de restul forţelor militare din ţară. În plus, Moscova ar putea utiliza în negocieri aceste avantaje tactice, scrie Sky News.

De cealaltă parte, Serghei Rudskoi, şeful Direcţiei operaţionale din cadrul Statului Major al armatei ruse a anunțat, vineri, că Vladimir Putin analizează posibilitatea limitării operaţiunilor militare doar la regiunile separatiste Lugansk şi Doneţk, ceea ce ar însemna o reducere a amplorii ofensivei militare în Ucraina. Conform acestuia, prima etapă a operaţiunii militare în Ucraina este aproape finalizată, astfel că acum „principalul obiectiv” este „eliberarea” regiunii Donbas, care include Lugansk şi Doneţk.

„Principalele obiective ale primei etape operaţionale au fost în general atinse. Potenţialul combatant al forţelor armate ucrainene a fost redus considerabil, ceea ce face posibilă concentrarea eforturilor principale pe atingerea principalului obiectiv, eliberarea Donbasului”, a spus acesta.

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Apărării de la Moscova, insurgenţii separatişti susţinuţi de armata rusă deţin în prezent controlul asupra a 93% din suprafaţa districtului Lugansk şi asupra a 54% din districtul Doneţk. Cele două zone formează regiunea extinsă Donbas.

La începutul intervenţiei militare, preşedintele Vladimir Putin anunţase că obiectivele sunt „demilitarizarea” şi „denazificarea” Ucrainei. Declaraţiile făcute de Serghei Rudskoi sugerează o schimbare a strategiei Moscovei şi un posibil plan de reducere a amplorii ofensivei militare în Ucraina.

 

Sursa: jurnalul.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri