26.1 C
București
marți, 5 iulie 2022

SUA denunță retorica provocatoare a preşedintelui rus Vladimir Putin pe tema armelor nucleare: „Este apogeul iresponsabilităţii”

Publicat pe


Statele Unite au denunţat miercuri „retorica provocatoare” a preşedintelui rus Vladimir Putin legată de armele nucleare şi au anunţat, din simţ de „responsabilitate”, amânarea unui tir cu rachete balistice prevăzut săptămâna aceasta, relatează Agerpres, confom AFP.

Anunţul făcut de Putin săptămâna trecută că forţele nucleare ale Rusiei, care dispune de cel mai mare număr de focoase nucleare, vor fi plasate „în stare de alertă” este „apogeul iresponsabilităţii”, a afirmat şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken.

O astfel de retorică „este periculoasă, se adaugă riscului de confuzie şi trebuie evitată”, a subliniat secretarul de stat în cadrul unei conferinţe de presă.

De asemenea, Pentagonul a considerat „inacceptabil” anunţul Rusiei, precum şi „posibilele schimbări în poziţia nucleară care implică cele mai fundamentale arme din arsenalele noastre respective”.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, John Kirby, a anunţat amânarea unui test de tiruri de rachete balistice intercontinentale, numit Minuteman III, programat săptămâna aceasta.

Această amânare îşi propune „să demonstreze” că Washingtonul „nu intenţionează să se angajeze într-o acţiune care ar putea fi interpretată greşit”, a explicat John Kirby în cursul unui briefing de presă.

În această perioadă de tensiuni, „este fundamental ca Statele Unite şi Rusia să ţină cont de riscul unei erori de judecată şi să se asigure că reduc acest risc”, a spus purtătorul de cuvânt, subliniind că Washingtonul doreşte astfel „să demonstreze că suntem o putere nucleară responsabilă”.

Anularea acestui exerciţiu „nu are niciun impact asupra poziţiei noastre nucleare strategice şi asupra forţei noastre de descurajare”, a asigurat purtătorul de cuvânt al Pentagonului.

Sursa foto: Twitter / Antony BlinkenSursa: www.g4media.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri