26.1 C
București
marți, 5 iulie 2022

SUA exprimă îngrijorări cu privire la un posibil sprijin cu echipamente militare al Chinei pentru Rusia

Publicat peExistă îngrijorări că Rusia ar putea fi sprijinită de China cu echipamente militare, spune secretarul de stat al SUA Antony Blinken. Președintele american Joe Biden va discuta vineri, 18 martie, cu omologul chinez, Xi Jinping, despre războiul din Ucraina. SUA „nu vor ezita să impună costuri” Chinei în eventualitatea unui sprijin militar pentru Rusia, precizează șeful diplomației americane.

În același timp, însă, secretarul de stat american a precizat că SUA sunt îngrijorate că Rusia ar putea fi ajutată în mod direct de China cu echipamente militare, relatează CNN.

„Continuăm să cerem tuturor națiunilor, în special celor cu influență directă asupra Rusiei, să folosească orice pârghie pe care o au pentru a obliga Moscova să pună capăt acestui război. Credem că în special China are responsabilitatea de a-și folosi influența asupra președintelui Putin și de a apăra regulile și principiile internaționale pe care pretinde că le susține”, a declarat Blinken.

Totodată, secretarul de stat al SUA a afirmat că, în schimb, ”se pare că China se îndreaptă în direcția opusă, refuzând să condamne această agresiune în timp ce încearcă să se prezinte drept un arbitru neutru”.

Președintele american Joe Biden îl va amenința vineri pe omologul său chinez, Xi Jinping, cu represalii în cazul în care China ar „sprijini agresiunea rusă” împotriva Ucrainei, inclusiv prin trimiterea de ajutor militar la Moscova, a declarat Antony Blinken.

Vineri, 18 martie, liderul de la Casa Albă ”va clarifica faptul că China va fi responsabilă pentru orice acțiuni pe care le va face pentru a sprijini agresiunea Rusiei”, a mai precizat Blinken, adăugând că ”nu vom ezita să impunem costuri”.

”Suntem îngrijorați că se gândesc să ajute direct Rusia cu echipamente militare pe care să le folosească în Ucraina”, a adăugat Antony Blinken în ajunul convorbirii dintre Joe Biden și omologul său chinez Xi Jinping.

Sursa: www.gandul.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri