1.6 C
București
joi, 1 decembrie 2022

SUA: Rata şomajului a urcat la 3,7% în august

Publicat peRaportul publicat vineri de Departamentul Muncii arată că economia americană a creat 316.000 de locuri luna trecută, faţă de 526.000 locuri de muncă în iulie.

Conform acestor cifre, august a fost a 20-a lună consecutivă în care economia americană a creat mai multe locuri de muncă faţă de câte au dispărut. Rata şomajului în SUA a urcat până la 3,7% în august, de la 3,5% în iulie.

Economiştii intervievaţi de Reuters mizau pe aproximativ 300.000 de noi locuri de muncă create în august.

Raportul publicat vineri de Departamentul Muncii vine după ce preşedintele Rezervei Federale a SUA (Fed), Jerome Powell, a avertizat că economia SUA va avea nevoie e o înăsprire a politicii monetare „pentru o perioadă”, înainte ca inflaţia să fie sub control, un fapt care ar putea însemna o creştere mai lentă, o piaţă mai slabă a forţei de muncă şi „unele dureri” pentru gospodării şi companii.

Faptul că economia americană continuă să creeze locuri de muncă într-un ritm susţinut ar putea pune presiune asupra Rezervei Federale să adopte cea de-a treia majorare a dobânzii de referinţă cu 75 de puncte de bază, la şedinţa din această lună.

La 31 iulie 2022, existau în SUA 11,2 milioane de locuri de muncă vacante, două pentru fiecare persoană în şomaj.

Economiştii consideră că rezilienţa pieţei forţei de muncă se datorează grabei companiilor de a face angajări, după ce s-au confruntat cu dificultăţi în ultimul an, în contextul efectelor pandemiei. În timp ce încetineşte imigraţia legală, scade numărul de angajaţi, consideră economiştii.

Există, de asemenea, o cerere ridicată pentru angajaţi în industria serviciilor, cum ar fi restaurantele şi companiile aeriene, printre cele mai lovite sectoare în timpul pandemiei.

Câştigurile salariale medii orare au urcat cu 0,3% în august, după un avans de 0,5% în iulie, astfel încât ritmul anual al creşterii salariilor s-a menţinut luna aceasta la 5,2%.

Sursa: jurnalul.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri