2 C
București
duminică, 4 decembrie 2022

SUA reduc din sancțiuni și facilitează accesul la internet în Iran. Teheranul vede asta ca pe o acțiune ostilă

Publicat peTeheranul a criticat sâmbătă decizia Statelor Unite de a face excepţii de la sancţiuni pentru a facilita accesul la internet pentru cetăţenii iranieni în timpul protestelor la nivel naţional care au loc în această ţară, transmite Reuters.

Regimul iranian consideră că acest lucru este în concordanţă cu poziţia ostilă a Washingtonului faţă de Teheran, a informat presa de stat iraniană.

„Prin reducerea severităţii unei serii de sancţiuni în domeniul comunicaţiilor – menţinând în acelaşi timp presiunea maximă – SUA urmăresc să îşi atingă obiectivele împotriva Iranului”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului iranian de externe, Nasser Kanaani, citat de presa de stat.

SUA au autorizat vineri companiile de internet să îşi extindă serviciile în Iran, după ce Teheranul a recurs la întreruperi ale accesului la internet ca modalitate de a combate manifestaţiile cu care se confruntă după decesul tinerei Mahsa Amini în arestul poliţiei moravurilor, conform EFE. „Prin această măsură, vom ajuta ca poporul iranian să nu rămână în obscuritate. Este un pas în sprijinirea semnificativă a iranienilor care cer să li se respecte drepturile fundamentale”, a anunţat într-un comunicat secretarul american de stat Antony Blinken.

În urma acestei decizii, Departamentul Trezoreriei, care menţine sancţiuni severe împotriva Iranului, a emis o licenţă generală prin care „companiile tehnologice vor putea spori serviciile digitale oferite iranienilor, începând de la accesul în cloud şi până la instrumentele de îmbunătăţire a securităţii şi confidenţialităţii online”.

Editor : Liviu CojanSursa: www.digi24.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri