27.7 C
București
luni, 25 septembrie 2023

Summit-ul de pace organizat de Arabia Saudită, mărul otrăvit aruncat de Putin Occidentului

Publicat pe


Pentru saudiți, summit-ul de pace găzduit în acest weekend, la Jeddah, a fost văzut ca o șansă de a se (re)lansa pe orbita diplomației în ceea ce privește găsirea unei soluții la minirăzboiul din Ucraina. Se știe  că Arabia Saudită a devenit paria la nivel global în urma asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi, în 2018. Dar, ce nu se știe este că reuniunea pusă la cale de MBS nu-i altceva decât mărul otrăvit aruncat Occidentului de Vladimir Putin.

Mohammed bin Salman are nevoie să-și dea cu luciu pe cărțile de vizită, serios șifonate în urma scandalului Khashoggi. Iar dacă acesta a fost uitat (poate, prin țări din lumea a treia, totuși!), recenta coalizare cu Putin în chestiunea scăderii producției de țiței (decizie a OPEC luată la rugămintea/presiunea Moscovei, să nu uităm!) încă e vie în memoria diplomației occidentale.

Furia Vestului n-a trecut, de aceea MBS a avut nevoie ca de aer de un asemenea summit – trebuia, cumva, să aducă lumina reflectoarelor pe el, după toată mișcările din ultima perioadă.

Zeci de consilieri de securitate națională (ofițeri ai serviciilor de informații, să fim bine înțeleși!) și oficiali de rang înalt au mers la Jeddah, pe malul Mării Roșii, pentru o întâlnire ce s-a vrut decisivă în privința demarării procesului de pace în conflictul ruso-ucrainean.

S-a vorbit despre Ucraina, așa e, dar a fost mai mult de atât… Pentru prima dată în ultimele luni au stat la aceeași masă cei care vor să schimbe mersul lucrurilor în lume (BRICS) și „atlantiștii”, în frunte cu SUA, „jandarmul mondial” tot mai contestat de puteri ca Rusia și China (stâlpii BRICS).

Oficial, presa a auzit că țări din „Sudul global”, cum ar fi India, Brazilia și Africa de Sud, și Uniunea Europeană, împreună cu Statele Unite și Canada, s-au adunat în Arabia Saudită ca să dea curs eforturilor Ucrainei de a negocia un plan de pace. Dar, cum să negociezi un plan de pace când celălalt combatant din conflict – Rusia, în cazul de față – nu este prezent la masa discuțiilor!? Tocmai, acesta este „mărul otrăvit” aruncat de Putin Occidentului!

De fapt, la Jeddah nu s-au adunat „pentru” Ucraina! Pentru prima dată au stat față în față, ca la un război (economic) adevărat, America&co. și „Sudul global”, alianța condusă de BRICS, care cheamă la răzvrătire toate națiunile nemulțumite de faptul că lumea este condusă după regulile stabilite și impuse de Casa Albă.

MBS caută imagine, nu pace în Ucraina

Întâlnirea de la Jeddah – o continuare a unei reuniuni similare care a avut loc la Copenhaga, în iunie – este cea mai recentă încercare a Riadului de a-și reface imaginea în urma asasinării lui Khashoggi, crimă produsă chiar în Ambasada Saudită din Istanbul (2018). La întrunirea de la Copenhaga, saudiții au jucat un „rol foarte activ”, au declarat pentru Politico surse care cunosc…Sursa: www.national.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri