31.1 C
București
marți, 5 iulie 2022

Surse: Acord între miniștrii Energiei și Finanțelor pe măsurile pentru facturi: impactul bugetar va scădea la 5 miliarde lei, de la 40 miliarde lei

Publicat pe


Ministrul Finanțelor Adrian Câciu și ministrul Energiei Virgil Popescu au ajuns la un acord cu privire la măsurile de sprijin pentru facturi, o variantă prin care impactul bugetar să scadă la 5 miliarde lei până la finalul anului, potrivit surselor Economedia.

O analiză internă realizată de PSD arăta că schema pentru facturi pregătită pentru 1 aprilie va costa bugetul de stat 40 de miliarde de lei, conform documentului obținut de Economedia.

Dacă impactul bugetar scade de la 40 de miliarde lei la 5 miliarde lei, fie măsurile de sprijin pentru populație vor fi reduse considerabil, fie companiile din energie vor fi suprataxate puternic pentru a susține sprijinul și pentru a degreva statul de această povară.

Anterior, Economedia a scris că, în ședința de miercuri seară, coaliția s-a înțeles pe pachetul de măsuri pentru populatie, care rămâne așa cum a anunțat premierul Ciucă: introducerea unui tarif social de 0,68 lei pe kwh, TVA inclus pentru gospodării cu consum lunar de până la 100 kwh, măsură de care vor beneficia 4 milioane de gospodării. Prețul gazelor din producția interna s-ar reglementa, astfel încât la consumator prețul să fie de maxim 0,31 bani pe kWh. Premierul Nicolae Ciucă estima un impact al măsurilor de 14,5 miliarde lei până la finele anului 2022. (Detalii, AICI)

Potrivit surselor Economedia, miercuri coaliția nu s-a înțeles însă în privința impozitării companiilor de energie. Din acest motiv, ministrul Energiei Virgil Popescu și ministrul Finanțelor Adrian Câciu s-au întâlnit astăzi ca să stabilească pe ce scenariu de impozitare se va merge, pentru a reduce impactul bugetar al măsurilor.Sursa: economedia.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri