4.6 C
București
luni, 4 decembrie 2023

Țara pe care Biden vrea să o vadă în NATO „cât mai curând posibil”. Ce i-a spus lui Erdogan

Publicat pe



Preşedintele american Joe Biden şi-a exprimat dorinţa de a vedea Suedia aderând la NATO „cât mai curând posibil” într-o convorbire telefonică avută duminică cu preşedintele turc Tayyip Erdogan.

Cei doi lideri au stabilit să aibă o discuţie între patru ochi cu ocazia summitului Alianţei Nord-Atlantice din 11-12 iulie de la Vilnius, relatează AFP şi Reuters.

Turcia, alături de Ungaria, nu a ratificat încă aderarea Suediei la NATO, care necesită aprobarea unanimă a tuturor membrilor alianţei.

Erdogan i-a spus lui Biden că Stockholmul a făcut paşi în direcţia corectă pentru ca Ankara să ratifice candidatura, referindu-se la o nouă lege antiterorism, dar a spus că aceşti paşi nu au fost suficienţi în condiţiile în care susţinătorii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) au continuat să organizeze demonstraţii în Suedia, a declarat duminică Direcţia de comunicare a Preşedinţiei turce, potrivit News.ro.

Biden i-a transmis că dorinţa sa este de a primi Suedia în NATO „cât mai curând posibil”, a precizat, la rândul său, Casa Albă într-un comunicat.

Liderii au convenit să se întâlnească faţă în faţă la Vilnius, în Lituania, cu ocazia apropiatului summit NATO şi să discute în detaliu relaţiile bilaterale şi problemele regionale, a anunţat Preşedinţia turcă.

Joi, Suedia nu a reuşit să convingă Turcia să ridice blocajul pentru aderarea la NATO în cadrul unei reuniuni la nivel de miniştri de externe, Ankara solicitând mai multe acţiuni împotriva militanţilor kurzi în ceea ce numeşte lupta împotriva terorismului.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că va convoca luni, la Vilnius, o întâlnire între Erdogan şi premierul suedez Ulf Kristersson.

Ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina, Suedia şi Finlanda au solicitat anul trecut aderarea la NATO, renunţând la politica lor de nealiniere militară care a durat timp de decenii în timpul Războiului Rece.

În timp ce aderarea Finlandei la NATO a primit undă verde în aprilie, Turcia şi Ungaria nu au aprobat încă candidatura Suediei. Stockholmul a făcut eforturi în speranţa de a obţine aprobarea candidaturii până la summitul NATO de săptămâna viitoare de la Vilnius.

În timpul convorbirii lor telefonice de duminică, Biden şi Erdogan au discutat şi despre livrarea de avioane de luptă F-16 către Turcia şi despre obiectivul Ucrainei de a adera la NATO, potrivit comunicatului Preşedinţiei turce.

„Liderii au convenit să se întâlnească faţă în faţă la Vilnius şi să discute în detaliu despre relaţiile bilaterale dintre Turcia şi Statele Unite şi despre chestiuni regionale”, se arată în comunicatul Ankarei.

„Constatând că nu este corect să se asocieze cererea Turciei pentru avioane F-16 cu aderarea Suediei, preşedintele Erdogan i-a mulţumit preşedintelui american Biden pentru sprijinul acordat cererii Turciei pentru avioanele F-16”, menţionează…



Sursa: stirileprotv.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri