Iarna nucleară este un efect climatic al unui război nuclear. Acest scenariu presupune o vreme extrem de rece, iar razele solare ar fi blocate pentru o perioadă de luni sau ani din cauza detonării unui număr mare de arme nucleare. Totuși, cercetătorii au descoperit că Australia și Noua Zeelandă, sunt cel mai bine plasate pentru a supraviețui unei ierni nucleare și pentru a ajuta la repornirea unei civilizații umane prăbușite.
„Ceea ce ei nu realizează este faptul că deși conflictul ar avea loc într-o regiune limitată a globului, nimeni din această lume nu va scăpa de devastările pe termen lung care vor veni”, se arată într-un documentar publicat pe Youtube-ul celor de la Future of Life Institute.
Deși întreaga omenire ar fi afectată, autorii studiului au comparat 38 de țări insulare și au inclus 13 factori despre care au spus că ar putea prezice succesul de supraviețuire post-apocaliptică. S-a luat în calcul producția de alimente, autosuficiența energetică, producția și efectul dezastrului asupra climei. Printre țările insulare catalogate drept capabile să producă hrană după o catastrofă, sunt și Islanda, Insulele Solomon și Vanuatu.
Australia și Noua Zeelandă ocupă, însă, primele locuri întrucât ambele sunt producători agricoli și ar fi ferite de precipitații nucleare din emisfera nordică. În plus, infrastructura relativ bună a Australiei, surplusul vast de energie, bugetul ridicat pentru sănătate și apărare au contribuit la plasarea țării în fruntea clasamentului.
Iar în ceea ce privește Noua Zeelandă, cercetătorii spun că datorită climei, chiar și în cel mai rău scenariu, acela în care s-ar reduce cu peste 60% recoltelele în timpul unei ierni nucleare, neozeelandezii ar avea suficientă hrană. Dar ceea ce-i îngrijorează pe cercetători este că țara nu mai are nicio instalație de rafinare a combustibilului și este extrem de dependentă de importurile de motorină, pesticide și mașini necesare pentru a susține sectorul agricol.