9.3 C
București
luni, 27 martie 2023

Țările occidentale, îngrijorate după ce o dronă americană s-a prăbușit în Marea Neagră. Relațiile dintre Moscova și Washington sunt într-o stare lamentabilă

Publicat pe


15 Martie 2023, 20:00
(actualizat 15 Martie 2023, 20:09)
Știrile TVR |

Lloyd Austin, secretarul Apărării, SUA: Fiţi siguri că SUA vor continua să zboare şi să opereze oriunde permit legile internaţionale. E datoria Rusiei să opereze propriile aparate militare de zbor într-o manieră sigură şi profesionistă.

Ambasadorul rus la Washington D.C. a fost convocat la Departamentul de stat, la scurt timp după incidentul din Marea Neagră. Fiți mai atenți, le-a spus administrația americană rușilor.

John Kirby, purtator de cuvânt Casa Albă: Mesajul pe care l-am transmis ambasadorului Rusiei este că trebuie să fie mai atenţi când zboară în spaţiul internaţional, acolo unde sunt aparate SUA, care, repet, zboară complet legal, îndeplinind misiuni de suport în interesul naţional de securitate. Ei trebuie să fie mai atenţi.

Kremlinul afirmă că, în urma acestui episod, relațiile dintre Moscova și Washington sunt într-o stare lamentabilă. Și insistă că nu au atins drona americană care, pretinde Moscova, se îndrepta spre frontierele Rusiei și zbura într-o așa numită zonă aeriană de conflict. Dar rușii uită să spună că această zonă a fost instituită unilateral.

Igor, Konașenkov, purtător de cuvânt, Ministerul rus al Apărării: Avioanele de luptă de supraveghere aeriană au fost ridicate pentru a identifica intrusul. Ca urmare a manevrelor strânse, la aproximativ 9.30, ora Moscovei, drona MQ-9 a început să zboare necontrolat, a pierdut altitudine, şi a intrat în coliziune cu suprafaţa apei.

Țările occidentale nu-și ascund îngrijorarea în legătură cu incidentul de ieri și mai ales cu pericolul potențial al agravării situației. De altfel, guvernul de la Kiev crede ca Vladimir Putin nu încearcă altceva decăt să extindă conflictul dincolo de granițele Ucrainei.

Oleksi Danilov, secretar general Consiliul Naţional de Apărare, Ucraina: Incidentul provocat de Rusia în Marea Neagră e semnalul transmis de Putin că e gata să extindă zona de conflict, implicând şi alte părţi.

A fost pentru prima dată, dupa mai bine de un an de la invazia Rusiei în Ucraina, când între Moscova și Washington are loc un incident militar direct.

Articole pe aceeaşi temă

 

Sursa: stiri.tvr.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri