5.2 C
București
marți, 28 martie 2023

Tensiuni diplomatice între UE și Israel după ce Bruxelles-ul și-a manifestat îngrijorarea față de colonizările forțate din teritoriile ocupate

Publicat peIsraelul refuză vizita oficială a Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, conform unui oficial israelian, citat de publicația Times Of Israel.

Șeful politicii externe a Uniunii Europene a respins acuzațiile potrivit cărora blocul comunitar s-ar amesteca în afacerile interne ale statului sionist, afirmând marți că Ierusalimul ar trebui să salute o dezbatere parlamentară a UE privind politicile din Cisiordania și revizuirea judiciară împinsă prin Knesset.

Atitudinea Tel Aviv-ului vine ca reacție la comentariile șefului diplomației europene privind spirala crescândă a violenței în Israel: ”Violența din partea coloniștilor israelieni din Cisiordania amenință din ce în ce mai mult viețile și mijloacele de trai ale palestinienilor”, se menționează în articolul semnat de Josep Borrell.

UE, îngrijorată de deteriorarea democrației în Israel

Comentariile lui Borrell au venit la începutul unei sesiuni intitulate „Deteriorarea democrației în Israel și consecințele asupra teritoriilor ocupate”, în care a cerut membrilor Parlamentului European să examineze tendința guvernului israelian de control asupra sistemului judiciar, protestele împotriva legislativului și agresiunile israeliene față de palestinieni.

Comentariile sunt „revoltătoare”, a declarat un oficial israelian pentru The Jerusalem Post; Borrell nu este interzis în țară, dar Ministerul de Externe nu intenționează să-l găzduiască pentru o vizită oficială, în lumina articolului pe care l-a publicat în Project Syndicate săptămâna trecută, a declarat un oficial israelian, conform Defense Romania.

„Acest lucru nu poate fi văzut ca o ingerință, ci ca o modalitate de a ne arăta interesul și aprecierea față de democrația israeliană„, a declarat Borrell în deschiderea unei sesiuni la Strasbourg.

Agresiunile împotriva palestinienilor provoacă tensiuni cu Bruxelles-ul

Bruxelles-ul are de multă vreme o relație tensionată cu Israelul, având în vedere diferențele lor de politică în ceea ce privește conflictul israeliano-palestinian, notează Defense Romania, iar activitatea de colonizare au împiedicat reunirea Consiliului de Asociere UE – Israel timp de un deceniu.

Tensiunile au izbucnit când prim-ministrul Benjamin Netanyahu a preluat mandatul în decembrie, Consiliul UE nereușind să ajungă la un acord privind desemnarea Corpului Gărzilor Revoluționare Iraniene ca entitate teroristă, atunci când miniștrii săi de externe s-au întâlnit la Bruxelles, în februarie.

UE a fost alertată de politicile noului guvern cu privire la conflictul israeliano-palestinian, precum și de programul guvernului Netanyahu de revizuire judiciară, despre care blocul de 27 de membri se teme că ar putea slăbi democrația israeliană.

Ministrul de externe Eli Cohen i-a solicitat lui Borrell înainte de dezbaterea parlamentară ca aceasta să fie anulată

Conform unui oficial european a spus că Israelul nu a notificat Bruxelles-ul cu privire la poziția sa cu privire la vizita lui Borrell, menționând că oficiali israelieni la nivel înalt au vizitat Bruxelles-ul în trecut și au participat la o întâlnire informală a miniștrilor de externe, precizează publicația citată.Sursa: www.b1tv.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri