26.3 C
București
joi, 21 septembrie 2023

The Guardian: Ce frenezie în căutarea a cinci miliardari din submarinul Titan și ce ridicare de umeri când a fost vorba de salvarea a sute de oameni care s-au scufundat recent, refugiații din Mediterană

Publicat pe


Naufragiul de pe 14 iunie din Grecia este una dintre cele mai grave tragedii care au avut loc vreodată pe Marea Mediterană. Atenția de care a beneficiat acest eveniment a fost însă slabă, scrie The Guardian, care notează că povestea miliardarilor prinși într-un submersibil pentru a vedea epava Titanicului a ținut prima pagină a ziarelor din țările anglofone.

„Au fost alocate resurse enorme pentru a încerca să recupereze pasagerii. Fiecare mică evoluție a fost acoperită în mod exhaustiv”, scrie jurnalista Arwa Mahdawi care semnează articolul din publicația britanică.

Criticii citați de NBC News spun că speră ca cei cinci oameni aflați la bordul submarinului dispărut să fie găsiți în viață, dar observă și ei cât de mari sunt resursele și atenția acordată acestora, în contrast cu situația sutelor de migranți morți săptămâna trecută în Mediterana. Poziții similare sunt exprimate de ziarul pakistanez The News International și revista politică de stânga The New Republic.

Un uriaș efort internațional a fost demarat pentru găsirea celor cinci oameni aflați la bordul submarinului Titan, dispărut în adâncurile Atlanticului, incidentul lăsând în umbră un alt dezastru maritim – cel din Mediterana – care ar fi provocat moartea a sute de migranți.

Tragedia din largul coastelor Greciei a provocat proteste, a dus la arestarea unor suspecți implicați în manevrarea bărcii scufundate și a ridicat semne de întrebare cu privire la dorința autorităților elene de a acționa pentru salvarea migranților.

Însă mulți apărători ai drepturilor omului sunt acum frustrați de faptul că lumea pare să fi depășit deja chestiunea dezastrului, în vreme ce resursele guvernelor și cele private, precum și atenția mediatică dedicată eforturilor de salvare a submarinului Titan sunt cu mult mai mari decât cele alocate navei cu migranți.

„Este un contrast îngrozitor și dezgustător”, a declarat pentru NBC Judith Sunderland, directoare asociată a diviziei pentru Europa și Asia Centrală a organizației Human Rights Watch, vorbind despre aparentele disparități în ceea ce privește resursele și atenția acordate celor două crize.

„Disponibilitatea de a permite moartea unor oameni, în timp ce toate eforturile sunt depuse pentru a-i salva pe alții ilustrează cu adevărat fața întunecată a umanității”, a adăugat ea.

Poziții similare au fost exprimate și de alți activiști umanitari, precum și de jurnaliști pakistanezi.

Povestea a două dezastre

În Mediterana, autoritățile elene au recuperat până în prezent cadavrele a cel puțin 81 de persoane, iar peste 100 de pasageri au fost salvați, inclusiv pakistanezi, egipteni, sirieni, afgani și…Sursa: www.libertatea.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri