5.2 C
București
marți, 28 martie 2023

Tîlvăr: Alocarea de 2,5% din Produsul Intern Brut (PIB) permite consolidarea structurii naţionale de forţe din domeniul Apărării

Publicat peAlocarea de 2,5% din Produsul Intern Brut (PIB) permite consolidarea structurii naţionale de forţe din domeniul Apărării, a declarat, miercuri, ministrul Angel Tîlvăr, la bilanţul Statului Major al Apărării pentru 2022. La rândul său, șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a precizat că anul 2023 se va derula sub semnul recrutării de personal nou şi al instruirii celui existent.

„Militarii români ştiu ce au de făcut şi îşi ating cu tenacitate şi adaptabilitate priorităţile. Este evident necesar să continuăm demersurile pentru adaptarea suportului legislativ în domeniul apărării la noile realităţi şi voi sprijini, în acest sens, adoptarea pachetului cu proiectele normative care va facilita funcţionarea mai eficientă a instituţiei apărării”, a declarat Tîlvăr, potrivit unui comunicat MApN.

Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a precizat că un obiectiv important al Armatei României pentru 2023 îl reprezintă atingerea capacităţii operaţionale finale de către Comandamentul Corpului Multinaţional de Sud-Est.

„Va trebui să găsim metode mai eficiente atât pentru atragerea, cât şi pentru menţinerea personalului în Armată. (…) Exerciţiul Saber Guardian, o secvenţă importantă din seria Defender Europe 23, condusă de Forţele Terestre ale SUA în Europa şi Africa, va avea loc în ţara noastră. Totodată, un obiectiv important al Armatei României pentru 2023 îl reprezintă atingerea capacităţii operaţionale finale de către Comandamentul Corpului Multinaţional de Sud-Est, o structură de comandă esenţială în arhitectura de securitate aliată în zona de sud a Flancului estic”, a afirmat generalul Petrescu.

Şeful Apărării a subliniat că, pe linie naţională, anul trecut s-au făcut paşi importanţi din punct de vedere al modernizării Armatei. Programele majore de înzestrare şi de asigurare cu stocuri au înregistrat progrese. Au fost continuate proiectele demarate anterior, a fost semnat contractul de achiziţie a 32 de avioane F-16, au fost recepţionate echipamente aferente sistemelor HIMARS, derivatelor PIRANHA 5, a fost atribuit contractul pentru rachetele de coastă şi s-a realizat acordul-cadru pentru furnizarea de sisteme UAS, menţionează MApN.

De asemenea, precizează sursa citată, au fost demarate procedurile pentru alte programe importante, cum ar fi autovehiculele tactice blindate de tip uşor. Capabilităţile militare care au fost consolidate sau iniţiate pe parcursul anului trecut sunt semnificative în raportul de forţe de la Marea Neagră, cu un efect de disuasiune important. Asigurarea militarilor cu echipament de protecţie individuală a fost un alt obiectiv atins. Instruirea a fost ajustată potrivit cerinţelor operaţionale ale spectrului de riscuri şi ameninţări din spaţiul Europei Centrale şi de Est, se mai arată în comunicat.

Pe linia apărării colective, în 2022, un rol important a revenit consolidării prezenţei NATO pe teritoriul naţional. Dispozitivul defensiv aliat pe Flancul estic şi, implicit, în regiunea Mării Negre a fost întărit şi echilibrat, indică MApN.

Grupul de Luptă al NATO dislocat în Cincu, creşterea efectivelor şi capabilităţilor americane în baza Mihail Kogălniceanu, în principal, dar şi în alte locuri, precum şi augmentarea cu noi trupe aliate a Brigăzii Multinaţionale de Sud-Est „sunt exemple ale solidarităţii europene şi transatlantice în România”.

Sursa: www.gandul.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri