-3.2 C
București
miercuri, 8 februarie 2023

Tinerii și copiii din Maramures se pregătesc temeinic pentru seara de Ajun, când vor pleca la colindat

Publicat pe


Se pune mare preț pe tradiții în Maramureș, așa că tinerii și copiii se pregătesc serios pentru seara de Ajun, când vor pleca la colindat.

Ba chiar merg la cursuri, unde învață să colinde așa cum se făcea pre vremuri. S-au înscris copii de 5-6 ani, dar și tineri la vârsta majoratului.

Palatul Copiilor din Baia Mare răsună de colinde. Se fac repetiții pentru seara de Ajun, iar printre cursanți am întâlnit-o și pe Sofia. Spune că a învațat cântecele de la bunicul său, iar la cursuri a reușit să se perfecționeze.

Sofia Orzac, cursant: „El m-a convins să merg mai departe cu cântecele și mi-a compus și un cântec”.

Trei surori de abia așteaptă să vină sărbătorile, pentru a arăta ce au învățat.

Citește și


brad de Craciun

Georgiana Bud, cursant:Obișnuim să mergem de Crăciun în fiecare an la colindat. Bunica se bucură când ne vede pe noi, toți nepoții, adunați”.

Toți cei care doresc să învețe colinde, așa cum erau ele cântate pe vremuri, sunt așteptați la cursuri, unde vor fi îndrumați de specialiști în domeniu.

Maria Seraz, profesor la Palatul Copiilor Baia Mare: „Cursurile sunt gratuite, cu mare drag îi îndrumăm și îi învățăm colinde și tot ce înseamnă obiceiuri de iarnă. Și părinții sunt doritori, însă din păcate timpul este limitat și îl dedicăm copilașilor”.

În satele din Maramureș încă se mai păstrează obiceiul vestirii Nașterii Domnului, iar coconii sunt răsplătiți mai mult în stilul tradițional.

Natașa Lazăr, cursant: „Primesc nuci, mere, chiar și bani și ciocolată”.Sursa: stirileprotv.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri