16.7 C
București
luni, 3 octombrie 2022

Tot ce trebuie să știi despre împrumuturile bancare și cele nebancare

Publicat peOscilezi între un împrumut rapid sau un credit nevoi personale? Pentru a lua o decizie bună contează să știi care sunt „atuurile” și punctele mai puțin avantajoase ale fiecărei variante de creditare în parte. Îți recomandăm să ții cont de aspectele pe care ți le prezentăm și să analizezi mai multe oferte de pe piața autohtonă, tocmai pentru a-ți proteja bugetul atât pe termen scurt, cât și pe termen mediu și lung.

Un împrumut rapid sau urgent poate fi obținut de la instituțiile financiare nebancare (IFN). Majoritatea ofertelor presupun acordarea unor sume care ajung până la 2.000 sau chiar 4.000 de lei, rambursarea fiind posibilă, în funcție de politicile creditorului, în câteva săptămâni sau maximum 2-3 luni. Pe piața nebancară există, însă, și împrumuturi mai mari, de până la 40.000 de lei, caz în care rambursarea se va putea face în până la 60 de luni. Împrumuturile nebancare sunt acordate în lei și au dobândă fixă.

La polul opus, un credit de nevoi personale îți oferă până la 125 – 130.000 de lei (sau echivalentul în euro). Indiferent de suma pe care o dorești, vei avea posibilitatea să alegi o perioadă de rambursare mai generoasă, dar care nu depășește 60 de luni. Băncile îți oferă atât împrumuturi cu dobândă fixă, cât și cu dobândă variabilă. Totodată, poți opta și pentru un credit în euro, fiind avantajos dacă încasezi venituri în monedă europeană.

Îndeplinești condițiile de acordare?

Dacă te gândești să aplici pentru un credit urgent azi, află că IFN-urile au condiții lejere de acordare, în comparație cu băncile.

Mai precis, criteriile de eligibilitate pentru credite rapide se axează pe:

 • Vârstă de peste 18 ani;
 • Cetățenie română;
 • Încasarea unor venituri demonstrabile;
 • Deținerea unui cont bancar în care să îți poată fi transferați banii împrumutați. Dacă nu ai cont, poți apela la IFN-uri care îți aduc creditul la domiciliu, în schimbul unui comision.

Totodată, nu va trebui să aștepți aprobarea cu mari emoții nici dacă te afli într-una dintre situațiile următoare:

 • Veniturile tale lunare sunt prea mici, chiar și de 300 sau 500 de lei;
 • Lucrezi de cel puțin 1 lună la actualul serviciu, în baza unui contract de muncă pe perioadă determinată;
 • Figurezi în evidențele Biroului de Credit, din cauza unor restanțe la alt credit;
 • Ai poprire asupra veniturilor.

Dacă iei în calcul un credit nevoi personale, va trebui să îndeplinești câteva condiții minime clare, precum:

 • Să încasezi venituri stabile;
 • Să ai o vechime la actualul loc de muncă de cel puțin 3 sau 6 luni, în funcție de cerințele băncii;
 • Vechime totală în muncă să nu fie mai mică de 1 an;
 • Să ai un comportament pozitiv de plată, fără să fi înregistrat restanțe sau întârzieri la rambursarea altor împrumuturi.

Când obții banii

Pentru obținerea creditului nebancar va trebui să aplici online, pe site-ul IFN-ului, urmând ca în maximum 2 ore să primești un răspuns. După aprobare va mai dura în jur de 2 ore, în majoritatea cazurilor, până primești banii în cont.

Pentru un credit de nevoi personale, aprobarea poate dura între 10 minute și maximum 2-3 zile lucrătoare, în funcție de bancă. Unele instituții bancare îți oferă și posibilitatea accesării online a unui astfel de împrumut, urmând să îți fie transferați în câteva minute banii în cont.

Verifică informațiile financiare

Înainte de alegerea unui împrumut, analizează dobânzile, comisioanele și valoarea DAE (Dobânda Anuală Efectivă). Aceasta din urmă te ajută să afli costul total al creditului, în procente. Un nivel DAE mai mic se traduce printr-un credit mai avantajos din punct de vedere financiar.

Ia în considerare faptul că un credit rapid poate avea dobânzi mai piperate decât cele percepute de bancă pentru credite nevoi personale. Asta nu înseamnă că nu poți găsi și oferte avantajoase. Spre exemplu, unele IFN-uri acordă și credite fără dobândă. Pentru a beneficia de ofertă trebuie să fie prima dată când aplici pentru un astfel de împrumut și să-ți plătești datoria la timp. În caz contrar, buzunarele tale vor avea de suferit din cauza unei valori DAE chiar și de peste 7.000%.

În cazul împrumutului bancar îți poți reduce dobânda dacă îți muți salariul la respectiva bancă și dacă optezi pentru încheierea unei asigurări de viață și pentru situații neprevăzute.

Pe lângă DAE și dobânzi, trebuie să fii atent și la comisioane, de la cele pentru analiza dosarului și pentru administrarea împrumutului până la cele pentru prelungirea datei scadente, dacă este cazul.Sursa: www.b1tv.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri