30 C
București
duminică, 3 iulie 2022

Tragedie aeriană! MiG 21 LanceR a dispărut de pe radar, iar elicoperul plecat să îl caute, s-a prăbuşit cu 7 persoane la bord

Publicat pe


Autorităţile din Constanţa intervin, miercuri seară, după ce un avion MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene a dispărut de pe radar.

Miercuri, 2 martie, ora 20.00, o aeronavă MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac si Gura Dobrogei. Elicopterul IAR 330-Puma, decolat, miercuri, 2 martie, în jurul orei 20.21, în misiune de căutare-salvare a aeronavei Mig 21 LanceR, a pierdut legătura radio cu turnul de control și a dispărut de pe radar în jurul orei 20.44. Pilotul raportase condiții de vreme nefavorabilă și primise ordin să se întoarcă la bază.

”Cea mai probabilă condiție care a dus la această catastrofă, deși catastrofă înseamnă când a murit și pilotul și eu sper că pilotul s-a catapultat, este despre condiții meteo nefavorabile și anume despre condiții de givraj. Givrajul se poate depune atât pe MiG-ul 21 și ce se întâmplă atunci: suprafața aerodinamică se schimbă, crește greutatea și se poate angaja în condițiile în care pilotul nu ia măsuri foarte rapid. La elicopter la fel, se pune strat de gheață peste palele rotitoare ale elicopterului, peste elice și chiar sunt condiții. Condițiile de depunere a givrajului la elicoptere sunt să fie temperatura la 0 grade și să fie o ușoară ninsoare. Cel mai probabil givrajul la ambele aparate de zbor. Sunt șocat. În întreaga mea carieră nu am auzit niciodata în același timp să se producă o catastrofă și la avion și la elicopter. Două catastrofe simultan, este unic în istoria aviației române”, a spus Virgil Ristea, general de flotilă aeriană.

“În cazul elicopterului care a plecat în căutare şi salvarea MIG-ului 21 Lancer se confirmă din păcate prăbuşirea, la 11 kilometri de aerodrom, în zona localităţii Gura Dobrogei. Din păcate, toţi cei cinci membri (n.r. au fost în cele din urmă 7) ai echipajului şi-au piedut viaţa. În continuare se execută operaţiunile de căutare-salvare pentru pilotul aeronavei MIG 21 Lancer, nu avem încă la acest moment confirmarea prăbuşirii şi nu avem detalii despre starea pilotului”, a declarat Şeful Direcţiei informare şi relaţii publice din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Constantin Spânu.

Sursa: debanat.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri