28.8 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023

Trupele aeropurtate ucrainene încearcă să-i flancheze pe rușii din următoarea redută care duce către Melitopol

Publicat pe


După eliberarea localității Robotîne trupele ucrainene au luat în vizor următoarea redută a rușilor de pe aceeași axă care duce la Melitopol, localitatea Novoprokopivka, pe care însă încearcă să o flancheze cu ajutorul a două unități de trupe aeropurtate, relatează Forbes.

Volodimir Zelenski alaturi de comandanti ucraineniFoto: Ukraine Presidents Office / Zuma Press / Profimedia

Toate semnele de până acum indică faptul că unitățile în cauză, Brigada 46 de Mobilitate Aeriană și Brigada 82 de Trupe Aeropurtate, nu vor încerca să ia prin asalt direct Novoprokopivka, un sat cu o populație de doar 800 de locuitori înainte de începerea războiului.

Cele două unități s-au îndreptat în schimb înspre est, obiectivul lor părând a fi eliberarea Verbove, un alt sat din regiunea Zaporojie, pentru a flanca apărătorii ruși din Novoprokopivka, localitate traversată de drumul cheie T0408/0401 care duce mai înspre sud la orașele Tokmak și Melitopol.

Informații neconfirmate și mai degrabă îndoielnice de pe rețelele de socializare afirmă că ucrainenii ar fi spart deja linia defensivă rusească de aici.

Cele mai bune unități ucrainene și rusești luptă în sudul Ucrainei

Melitopolul se află la o distanță de aproximativ 75 de kilometri de Robotîne, satul eliberat de ucraineni la începutul acestei săptămâni după o lună de lupte puternice. Edificator în acest sens este faptul că ucrainenii au reușit să intre în sat în data de 22 august, dar au anunțat abia peste o săptămână că au eliminat și ultimii apărători ruși.

Se crede că și Moscova, nu doar Kievul, și-a aruncat în luptă aici unele dintre cele mai bune unități de care dispune.

Forbes notează că eliberarea Robotîne ar putea marca un punct de cotitură pentru ofensiva ucraineană declanșată vara aceasta, un lucru ilustrat și de îngrijorarea pe care a provocat-o la Moscova pierderea acestei redute din calea către Melitopol.

Tactica flancării rușilor a funcționat în mai multe lupte cheie ce au avut loc după lansarea ofensivei, adoptarea sa și în cazul tentativei de eliberare a Novoprokopivka ilustrând experiența acumulată în ultimele luni de trupele ucrainene.

Această tactică a fost folosită cu succes și de către pușcașii marini ucraineni la Urozhaine, un alt sat transformat într-o redută de armata rusă. Ucraina a anunțat oficial eliberarea acestui sat pe 16 august însă el se află pe axa care duce la orașul-port Mariupol, la aproximativ 90 de kilometri est față de Robotîne.

Armata rusă va trebui să ia o decizie dificilă pentru a apăra drumul către Melitopol

Forbes notează că brigăzile de trupe aeropurtate ucrainene au început să lanseze atacuri de recunoaștere asupra tranșeelor rusești de la Verbove și că înregistrează progrese constante. Această localitate care ar permite flancarea garnizoanei rusești din Novoprokopivka este apărată de un regiment de…Sursa: www.hotnews.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri