6.3 C
București
vineri, 25 noiembrie 2022

Turcia își va consolida prezența militară în Ciprul de Nord. Erdogan: SUA va duce la o cursă a înărmării pe insulă

Publicat peTurcia își va consolida prezența militară în nordul Ciprului după ce SUA a ridicat restricțiile comerciale din domeniul apărării pentru Cipru, a declarat miercuri președintele turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit Reuters.

Turcia își va consolida prezența militară în Ciprul de Nord, spune Erdogan

Într-un interviu pentru postul de televiziune CNN Turk, președintele Erdogan s-a arătat de părere că ridicarea restricțiilor este „inexplicabilă în termeni de conținut și calendar”.

În luna septembrie, Departamentul de Stat al SUA a anunțat că Antony Blinken a ridicat restricțiile comerciale din domeniul apărării pentru Cipru pentru anul fiscal 2023.

„SUA, care ignoră și încurajează pașii duoului ciprioto-grec care amenință pacea și stabilitatea în estul Mediteranei, va duce la o cursă a înarmării pe insulă cu acest demers”, spune președintele turc.

„Să rămânem pe margine? Nu putem”, a continuat el, adăugând că Turcia are deja 40.000 de trupe pe insulă și își va consolida prezența militară cu arme terestre, navale și aeriene, muniție și vehicule.

„Toată lumea trebuie să știe că acest ultim demers nu va rămâne fără răspuns și vor fi luate toate măsurile de precauție pentru securitatea turcilor ciprioți”, a subliniat Erdogan.

Insula Cipru a fost divizată după invazia turcă din 1974, invazie declanșată de o scurtă lovitură de stat de inspirație greacă. De atunci, Ciprul a fost condus de o administrație eleno-cipriotă în sud, una pe care Ankara nu o recunoaște. În schimb, statul turc separatist din nordul insulei – așa-zisa Republică Turcă a Ciprului de Nord – este recunoscut doar de Ankara.Sursa: www.b1tv.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri