-0.1 C
București
miercuri, 1 februarie 2023

Twitter a închis conturile mai multor jurnalişti care relatau despre Elon Musk. Uniunea Europeană amenință cu sancțiuni

Publicat pe


Twitter a suspendat joi seară conturile mai multor jurnalişti care relatau despre Elon Musk, la o zi după ce un cont ce raporta în mod automat deplasările avionului privat al magnatului de origine sud-africană a fost de asemenea dezactivat.

De asemenea, conturile mai multor jurnaliști care scriau despre industria tehnologiei au fost închise.

Printre conturile suspendate se află cele ale jurnaliştilor Ryan Mac de la The New York Times, Donie O’Sullivan de la CNN, Matt Binder de la Mashable, Drew Harwell – The Washington Post, cel al comentatorului politic Keith Olbermann şi cel al lui Steve Herman, de la postul de radio Voice of America, finanţat de Guvernul american, potrivit Agerpres.ro.

Ultimul mesaj al lui Drew Harwell înainte de suspendare vorbea despre Twitter, care a închis contul unuia dintre competitorii săi, Mastodon, după publicarea unui link către propria versiune a contului @ElonJet ce monitoriza avionul lui Musk, potrivit unui tweet al reporterului NBC News Ben Collins.

Ultimul tweet al lui Keith Olbermann ruga internauţii să recreeze cuvânt cu cuvânt postarea lui Harwell şi trimitea către un articol semnat de jurnalistul independent Aaron Rupar, al cărui cont a fost de asemenea suspendat şi care l-a criticat pe Musk, care este unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume, pentru ”cosplay populist”.

Citește și


viktor orban

Ryan Mac a publicat de pe un cont de Twitter nou creat, spunând că nu a primit niciun avertisment şi nicio explicaţie în ceea ce priveşte suspendarea contului său iniţial.

”Eu scriu despre Twitter, Elon Musk şi companiile sale. Şi voi continua să fac asta”, a scris el pe Twitter. Ben Collins a confirmat într-un tweet că noul cont @MacSilenced este contul real al lui Ryan Mac.

Cele peste nouă conturi suspendate joi seară nu sunt primele dezactivate după ce au scris despre Musk.

Contul @ElonJet a fost suspendat, apoi redeschis pentru o scurtă perioadă, apoi dezactivat din nou, în ciuda promisiunii anterioare a lui Musk de a nu interfera cu acest cont.

„Angajamentul meu în favoarea libertăţii de exprimare merge până într-acolo încât nu voi interzice acel cont care îmi urmăreşte avionul, deşi acest fapt reprezintă un risc direct pentru siguranţa mea”, declara Elon Musk pe Twitter pe 6 noiembrie.

Elon Musk, autodeclarat un absolutist al libertăţii de exprimate, a promis că va implementa schimbări radicale pe platforma de socializare Twitter după ce preluarea companiei urma să fie finalizată. A criticat interdicţiile aplicate de Twitter asupra unor anumite tipuri de discursuri şi a ridicat întrebarea dacă astfel de reguli nu subminează democraţia.

Luna trecută, Twitter a reactivat contul fostului preşedinte Donald Trump, cont suspendat în ianuarie 2021 pentru implicarea în incitarea unui protest violent la Capitolului Statelor Unite. Sub conducerea lui Elon Musk, compania a reactivat conturile altor utilizatori controversaţi, precum realizatorul de podcasturi cu orientare conservatoare Jordan Peterson şi republicana Marjorie Taylor Greene.

Uniunea Europeană îi trimite un avertisment lui Elon Musk

Vicepreşedinta Comisiei Europene, Vera Jourova, a declarat vineri că este „îngrijorătoare” suspendarea de către Twitter a conturilor unor jurnalişti şi l-a atenţionat pe proprietarul reţelei de socializare, Elon Musk, că „în curând” vor exista sancţiuni ce vor putea fi aplicate în cadrul noii legislaţii europene, potrivit AFP.

„Ştirile privind suspendarea arbitrară a unor jurnalişti pe Twitter sunt îngrijorătoare”, a scris pe aceeaşi reţea Vera Jourova, însărcinată cu valori şi transparenţă în cadrul executivului european.

Ea a reamintit că legea privind serviciile digitale, care ar urma să li se aplice giganţilor tehnologici vara viitoare, „cere respectarea libertăţii media şi a drepturilor fundamentale”.

„Elon Musk ar trebui să fie conştient. Există linii roşii. Şi, în curând, sancţiuni”, a spus ea.

Vera Jourova a mai afirmat că Media Freedom Act, un proiect de reglementare aflat în prezent în discuţie şi care urmăreşte să protejeze libertatea presei şi pluralismul media, va întări legislaţia europeană.

Legea privind serviciile digitale (DSA), un regulament istoric intrat în vigoare în noiembrie, impune o listă lungă de reguli pentru platforme în special în materie de luptă împotriva dezinformării, a discursurilor bazate pe ură şi a utilizării de date sensibile, precum şi în privinţa obligaţiilor de transparenţă.

Cele mai mari platforme online (peste 45 de milioane de utilizatori în UE), precum Twitter, vor trebui să aplice această legislaţie „spre vara lui 2023”.

Aceşti mari actori vor fi plasaţi direct sub supravegherea Comisiei Europene, care va putea să le aplice amenzi de până la 6% din cifra lor de afaceri globală sau chiar interdicţia de a opera în UE în caz de infracţiuni grave repetate.

La sfârşitul lunii noiembrie, comisarul european pentru piaţă internă, Thierry Breton, l-a avertizat deja pe Elon Musk că va trebui „să îşi intensifice semnificativ eforturile” pentru a se conforma regulilor UE, după anunţul făcut de această reţea de socializare privind restabilirea în masă a conturilor interzise şi sfârşitul luptei împotriva dezinformării privind COVID.

Thierry Breton a reamintit atunci că şeful Twitter s-a angajat în mai să se conformeze noii legislaţii europene.Sursa: stirileprotv.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri