Autoritățile de reglementare elvețiene au orchestrat un acord care să evite neîncredere care se putea extinde de la Credit Suisse la întregul sistem financiar.
„Odată cu preluarea Credit Suisse de către UBS, a fost găsită o soluție pentru a asigura stabilitatea financiară și a proteja economia elvețiană în această situație excepțională”, au declarat Banca Centrală elvețiană și alte autorități.
Ministrul elvețian de Finanțe a declarat că falimentul unei bănci importante la nivel mondial ar fi creat consecințe ireparabile pentru piețele financiare.
Nu este încă clar dacă acordul este suficient pentru a restabili încrederea în creditorii din întreaga lume. Primul indiciu ar putea veni la deschiderea piețelor bursiere în din Asia, Australia și Noua Zeelandă.
Banca Centrală elvețiană va furniza lichidități substanțiale băncii rezultate în urma fuziunii, a declarat ministrul elvețian de Finanțe într-o conferință de presă în capitala Elveției, Berna. Aceasta a precizat că acordul include 100 de miliarde de franci elvețieni (108 miliarde de dolari) în asistență pentru lichidități pentru UBS și Credit Suisse.
Valoarea tranzacției nu a fost precizată imediat. Un raport publicat anterior de Financial Times a estimat-o la peste 2 miliarde de dolari.
Autoritatea elvețiană de supraveghere a pieței financiare (FINMA) a declarat că va fi posibilă continuarea tuturor activităților comerciale ale celor două bănci fără restricții sau întreruperi. FINMA a precizat că se va coordona cu autoritățile naționale și internaționale, și anume cu Rezerva Federală a SUA și cu Autoritatea britanică de reglementare prudențială.
Oficialii s-au grăbit să salveze banca cu o vechime de 167 de ani, printre cei mai mari administratori de averi din lume, după o săptămână în care au avut loc printer cele mai mare falimente bancare din istoria SUA. Fiind una dintre cele 30 de bănci globale considerate importante din punct de vedere sistemic, un acord pentru Credit Suisse s-ar putea răsfrânge asupra piețelor financiare globale.
Acțiunile Credit Suisse au pierdut un sfert din valoare săptămâna trecută. Banca a fost nevoită să apeleze la 54 de miliarde de dolari din fondurile Băncii Centrale, în timp ce încearcă să se redreseze în urma unor scandaluri care au subminat încrederea investitorilor și a clienților.
Autoritățile elvețiene analizează posibilitatea de a impune pierderi deținătorilor de obligațiuni ai Credit Suisse ca parte a unei operațiuni de salvare a băncii, au declarat duminică două surse din domeniul financiar.
Cu toate acestea, autoritățile europene de reglementare sunt reticente față de o astfel de măsură de teamă că ar putea afecta încrederea investitorilor în alte părți ale sectorului financiar european, au declarat sursele, vorbind sub protecția anonimatului.
Autoritățile americane colaborează cu omologii lor elvețieni pentru a ajuta la medierea unui acord, a relatat Bloomberg, în timp ce Sky News a precizat că Banca Angliei a indicat omologilor internaționali și UBS că va susține propunerea de preluare a Credit Suisse, care numără Marea Britanie ca piață cheie.