23.5 C
București
sâmbătă, 13 august 2022

Ucraina a cerut Rusiei garanții de securitate pentru a renunța la aderarea la NATO. Kievul vrea încetarea focului și stabilirea unor acorduri umanitare

Publicat peFederația Rusă a reluat dialogul, marți, la Istanbul, iar delegația ucraineană a insitat să primească garanții de securitate din partea Moscovei pentru a renunța la aderarea la NATO. Pe de altă parte, Kievul a căutat un acord pentru încetarea focului și pentru stabilirea de coridoare umanitare, transmite El Pais.

La negocierile de la Istanbul, Ucraina a cerut Rusiei garanții de securitate pentru a renunța la aderarea la NATO

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a urat bun-venit celor două părți și a pledat pentru încheierea ostilităților.

„Această tragedie trebuie să înceteze. Considerăm că nu există pierzători ai unei păci juste și echitabile. Continuarea războiului nu este în favoarea niciuneia dintre părți și o oprire imediată a focului ar fi în beneficiul tuturor”, a declarat liderul turc.

Războiul din Ucraina a intrat în a 34-a zi, însă ofensiva rusă stagnează în mai multe zone, iar în ultimele zile trupele ruse nu au făcut niciun progres în înaintarea către capitala ucraineană, spune un oficial SUA, citat de CNN. Mai mult, contraofensivele ucrainene câștigă teren în sudul țării și în regiunea Kiev, acolo unde a mai fost recuperată o localitate.

Pe de altă parte, căderea orașului Mariupol este cel mai probabil „iminentă”, consideră Jack Walting, cercetător în domeniul războiului terestru la Royal United Services Institute, un think tank din Londra, care declara într-o altă ocazie că scopul Rusiei este capturarea lentă și metodică a localităților ucrainene, potrivit BBC.

Totodată, trupele Federației Ruse au reluat bombardamentele asupra Irpin, oraș aflat la nord de Kiev care tocmai fusese recuperat de forțele ucrainene.Sursa: www.b1tv.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri