16.7 C
București
luni, 3 octombrie 2022

Ucraina afirmă că Rusia a acceptat „verbal” propunerile Kievului. Care este singurul punct în dispută

Publicat peRăzboiul din Ucraina s-ar putea termina mai repede decât au anticipat analiştii. Negociatorul-şef ucrainean în discuţiile de pace cu Rusia, David Arahamia, a afirmat sâmbătă că Moscova a acceptat „verbal” principalele propuneri ucrainene, adăugând că Kievul aşteaptă în prezent o confirmare scrisă, notează AFP.

Vorbind în cursul unei emisiuni la televiziune, David Arahamia a dat de înţeles că discuţiile menite să pună capăt ostilităţilor au făcut progrese semnificative.

Zelenski îşi proclamă victoria în războiul cu Rusia: Putin îşi va continua agresiunea în Europa dincolo de Ucraina şi va obţine ceea ce vrea „dacă nu va fi oprit” acum
„Federaţia Rusă a dat un răspuns oficial tuturor poziţiilor (ucrainene), şi anume că le acceptă, cu excepţia chestiunii Peninsulei Crimeea”, anexată de Moscova în 2014, a afirmat el.

Negociatorul ucrainean a adăugat că nu a există „o confirmare oficială în scris”, partea rusă dându-şi acceptul „verbal”.

David Arahamia a mai spus că, dacă în cele din urmă, va avea loc o întâlnire între preşedinţii ucrainean, Volodimir Zelenski, şi rus, Vladimir Putin, „cel mai probabil” s-ar desfăşura în Turcia.

Şeful statului turc, Recep Tayyip Erdogan, care săptămâna aceasta a găzduit delegaţiile rusă şi ucraineană în ţara sa, „ne-a sunat pe noi şi pe Vladimir Putin” vineri, spunând că va găzdui o astfel de întâlnire, a dezvăluit el.

Zelenski a făcut anunţul aşteptat de toată lumea: „Toată lumea va simţi că pacea vine”
„Nici data, nici locul nu sunt cunoscute, dar credem că cel mai probabil ar putea fi Istanbul sau Ankara”, a adăugat negociatorul ucrainean.

De la începutul invaziei Ucrainei la 24 ianuarie, Volodimir Zelenski a cerut în mod repetat convorbiri între patru ochi cu Vladimir Putin.

Negociatorul ucrainean a subliniat că Moscova a convenit în timpul discuţiilor că un referendum privind neutralitatea Ucrainei va fi „singura cale de ieşire din această situaţie”.

Dacă ucrainenii nu sunt de acord cu un astfel de statut, „fie vom reveni la starea de război, poate, fie la noi negocieri”.

Kremlinul a insistat ca Ucraina să renunţe la aderarea la NATO şi să opteze pentru neutralitate, reaminteşte AFP.

Pe de altă parte, discuţiile dintre delegaţiile Rusiei şi Ucrainei nu au fost uşoare, dar este important ca acestea să continue, a relatat sâmbătă agenţia de presă rusă RIA, care a citat o declaraţie făcută de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează Reuters.

Într-un interviu acordat postului de televiziune belarus, care urmează să fie difuzat sâmbătă seara, Peskov a mai spus că Rusia ar dori să continue discuţiile cu Ucraina în ţara vecină Belarus, dar că Kievul nu este de acord cu ideea.

Rusia şi Ucraina au avut luna trecută mai multe runde de discuţii în Belarus, însă delegaţiile din cele două ţări s-au întâlnit săptămâna trecută la Istanbul, în Turcia.

Sursa: www.romaniatv.net

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri