33.8 C
București
duminică, 3 iulie 2022

Ucraina se pregătește să adere la Uniunea Europeană. Moment istoric pentru blocul comunitar

Publicat pe


Sursa foto: 9AM.ro

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Ucraina „este una dintre noi și ne dorim să fie în Uniunea Europeană”, precizând că cererea de aderare a Ucrainei la blocul comunitar urmează să fie semnată, informează agenția de presă Polska Agencja Prasowa (PAP), citată de g4media.ro.

De asemenea, președintele ucrainean va participa marți, la o sesiune extraordinară a Parlamentului European la Bruxelles în format online sau va trimite un mesaj video oficialilor europeni. Ambasadorii statelor membre ale blocului comunitar s-au întâlnit de mai multe ori pentru a discuta despre aderarea Ucrainei la UE.  

Ursula von der Leyen a anunțat că Ucraina ar putea adera în urma unor proceduri de urgență, unice de la înființarea Uniunii Europene.

Zelenski a cerut ca Ucraina să fie primită de urgență în UE

De asemenea, președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat că vor avea mai multe discuții cu privire la intrarea Ucrainei în UE.

„Guvernul lui Zelenski și autoritățile ucrainene se străduiesc să adere la UE de ceva vreme”, a spus Michel. Cu toate acestea, oficialul european a precizat că există poziții diferite pe această temă, precizând că se va adopta o decizie oficială imediat ce va primi solicitarea din partea Ucrainei.

„Aceasta înseamnă că și Consiliul va trebui să prezinte o poziție. Cred că dezbaterea pe această temă va avea loc în curând”, a Michel.

Reamintim că Volodimir Zelenski a cerut ca Ucraina să fie primită în Uniunea Europeană în procedură de urgență, precizând că soldații nu luptă doar pentru țara lor, ci și pentru întreaga Europă.

„Soldații noștri nu luptă doar pentru țara noastră, luptă pentru toată Europa. Pentru toți copiii din Europa. Suntem recunoscători partenerilor că sunt alături de noi, dar scopul nostru e să fim alături de toți europenii și cel mai important, să fim la egalitate. Sunt sigur că asta este corect, sunt sigur că asta am meritat. Sunt sigur că este posibil”,  a spus șeful statului ucrainean într-un mesaj televizat.

În încheierea mesajului său, Zelenski a spus că fiecare cetățean ucrainean este un luptător, precizând că este încrezător că până la urmă Ucraina va câștiga războiul.

De asemenea, în această seară, președintele ucrainean a semnat a cererea de aderare la Uniunea Europeană, informează Parlamentul Ucrainei, într-o postare pe pagina de Twitter.

Vaticanul vrea pace în Europa: „Nu este niciodată prea târziu”Sursa: zin.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri