13.7 C
București
luni, 3 octombrie 2022

Ucraina spune că Rusia vrea să preia centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa. Sute de militari o păzesc

Publicat peAgenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a precizat că Ucraina a informat, sâmbătă, că Rusia plănuieşte să preia controlul complet şi permanent al centralei nucleare Zaporojie, sub managementul firmei de stat Rosatom.

 

Afirmaţiile au fost ulterior negate de Federaţia Rusă, se arată într-un comunicat postat pe site-ul AIEA, scrie News.

Conform sursei citate, preşedintele operatorului centralelor nucleare din Ucraina Energoatom, Petro Kotin, a declarat, într-o scrisoare către directorul general al AIEA, Rafael Grossi, că în jur de 400 de soldaţi ruşi sunt prezenţi non-stop la centrală şi a confirmat că aceasta rămâne sub controlul comandantului trupelor militare ruse.

În plus, Kotin a spus că i s-a cerut conducerii centralei să se coordoneze cu forţe ruse pe toate chestiunile operaţionale, inclusiv aspecte tehnice.

El a confirmat că angajaţii centralei fac schimb de tură în mod regulat şi a adăugat că experţi ruşi au ajuns acolo în urmă cu câteva zile pentru a evalua situaţia radiaţiilor.

Rosatom neagă intenția Rusiei de a prelua complet centrala

În comunicatul AIEA se arată că, sâmbătă, într-o discuţie telefonică cu Grossi, directorul general al Rosatom Alexei Likhachev a confirmat că un număr limitat de experţi ai companiei se află la centrala de la Zaporojie, dar a negat că Rosatom a preluat controlul operaţional sau că ar exista intenţii ca această centrală să fie sub „sistemul de management” al Rosatom.

Tot sâmbătă, într-o informare tehnică regulată, autoritatea de reglementare în domeniul nuclear din Ucraina a transmis AIEA că la centrala de la Zaporojie situaţia alimentării cu electricitate nus-a schimbat în ultimele zile.

Centrala are ca surse externe patru linii de înaltă tensiune şi una adiţională, în standby. Două din cele patru au fost avariate, dar operatorul a arătat că nevoile din surse externe pot fi asigurate cu o singură linie. De asemenea, sunt pregătite şi funcţionale generatoare care să asigure electricitatea.

La rândul său, directorul Rosatom Likhachev a confirmat situaţia şi a afirmat că se lucrează pentru restabilirea liniilor afectate, dar fără a pune în pericol resursele existente şi că se aduce combustibil suplimentar pentru generatoare, în cazul în care ar fi nevoie.

AIEA mai arată că, separat, Federaţia Rusă a informat, sâmbătă, Agenţia că „managementul şi operarea centralelor nucleare de la Zaporojie şi Cernobîl sunt îndeplinite de personal ucrainean. Un grup de experţi ruşi le asigură asistenţă, pentru consultări. În cadrul asigurării de suport tehnic, sunt stabilite nevoile prioritare ale centralelor pentru a asigura operarea sigură şi sustenabilă a unităţilor. Astfel, cu asistenţa specialiştilor ruşi, restabilirea alimentării cu electricitate a centralei de la Cernobîl şi a sistemului de protecţie fizică de la centrala de la Zaporojie sunt în desfăşurare (…)”.

Continuă lucrările de reparații la centrala de la Cernobîl

Directorul general al AIEA Rafael Grossi reiterează că situaţia actuală contravine unuia dintre cei şapte piloni indispensabili, şi anume acela că personalul operativ trebuie să îşi poată îndeplini îndatoririle de siguranţă şi securitate şi să aibă capacitate să ia decizii fără presiuni nejustificate.

La centrala de la Cernobîl, autoritatea ucraineană de reglementare a arătat că se continuă eforturile pentru a repara liniile electrice afectate, dar electricitatea din sursă externă rămâne întreruptă din 9 martie. Generatoarele diesel asigură electricitate sistemelor relevante pentru siguranţă, inclusiv la depozitul de combustibil uzat de la locul accidentului din 1986, iar livrări suplimentare de combustibil au sosit în 11 martie.

În discuţia telefonică avută cu Grossi, directorul Rosatom Likhachev a oferit informaţii despre noile livrări de combustibil şi a spus că liniile electrice ar putea fi extinse din Belarusul vecin la Cernobîl. El a arătat că experţi de la Rosatom se află acolo.

Potrivit AIEA, cei 211 angajaţi de la Cernobîl – personal tehnic şi de pază – tot nu au reuşit să facă schimb de tură, de fapt ei locuind acolo din ziua precedentă celei în care trupele ruse au preluat controlul, a transmis autoritatea de reglementare din Ucraina.

Directorul Grossi a subliniat în mod repetat nevoia urgentă de a se asigura că aceştia se pot odihni şi rota corespunzător, acesta fiind un element vital pentru operarea în siguranţă a centralei nucleare. În plus, comunicaţiile între centrală şi autoritatea de reglementare s-au întrerupt în 10 martie, dar autoritatea este în contact cu managementul care nu se află acolo şi poate oferi informaţii despre centrală AIEA.

Autoritatea de reglementare din Ucraina a menţionat că 8 din cele 15 reactoare ale ţării funcţionează, iar nivelul de radiaţii rămâne normal.

Anterior, Ucraina anunţase AIEA că forţele militare ruse au preluat, în 4 martie, controlul celei mai mari centrale nucleare din ţară, cu şase reactoare. Angajaţii obişnuită au continuat să opereze centrala şi să îşi facă munca, dar managementul este sub controlul comandantului forţelor ruse de acolo. În 24 februarie, forţele ruse au preluat controlul şi la centrala nucleară de la Cernobîl.

 Sursa: stirileprotv.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri