0.9 C
București
luni, 11 decembrie 2023

Ucraina vrea să dea în judecată Polonia, Ungaria şi Slovacia din cauza interdicţiilor impuse la importurile de cereale

Publicat pe


Luni, 18 Septembrie 2023, ora 15:23

283 citiri

Restricțiile au fost impuse în mai 2023 FOTO Twitter/Nexta

Ucraina intenţionează să dea în judecată Polonia, Ungaria şi Slovacia la Organizaţia Mondială a Comerţului din cauza interdicţiilor impuse produselor agricole ucrainene, au declarat luni oficiali ucraineni, relatează Reuters.

Plângerea ar putea fi trimisă „în viitorul apropiat”, a declarat un oficial de rang înalt, şi urmează deciziei celor trei ţări care se învecinează cu Ucraina de a interzice importurile de produse de bază pentru exporturile cheie ale ţării.

Publicaţia Politico de la Bruxelles îl citase anterior, luni, pe reprezentantul ucrainean pentru comerţ Taras Kacika, care a declarat într-un interviu că Kievul intenţionează să dea în judecată cele trei ţări.

Restricţiile acceptate de Uniunea Europeană în luna mai au permis Poloniei, Bulgariei, Ungariei, României şi Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui ucrainene, permiţând în acelaşi timp tranzitul unor astfel de încărcături pentru export în altă parte.

Restricţiile au expirat la 15 septembrie, iar Uniunea Europeană nu le-a mai prelungit. Imediat, Polonia, Slovacia şi Ungaria au anunţat, vineri, că impun la nivel naţional propriile restricţii privind importurile de cereale ucrainene. Varşovia, Bratislava şi Budapesta spun că acţionează în interesul economiilor lor şi al fermierilor lor.

Kacika a declarat pentru Politico că Ucraina ar putea, la rândul său, să impună măsuri reciproce privind importul de fructe şi legume din Polonia, dacă Varşovia nu renunţă la măsurile sale suplimentare.

Ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, a declarat că interdicţia Varşoviei acoperă patru tipuri de cereale, dar a fost extinsă şi la făina din aceste cereale – porumb, grâu, rapiţă.

Agenţia de ştiri PAP l-a citat pe Radoslaw Fogiel, şeful Comisiei parlamentare poloneze pentru afaceri externe, care a declarat că decizia Ucrainei de a intenta un proces va „reverbera rău în Polonia” şi că Ucraina ar trebui să fie conştientă de acest lucru.

„Decizia noastră nu vizează Ucraina, ci este dictată de protecţia fermierului polonez şi de protejarea intereselor Poloniei”, a spus el.

UE a permis ca interdicţia să expire vineri, după ce Ucraina a prmis că va lua măsuri pentru a întări controlul exporturilor către ţările vecine. Kacika a declarat, la rândul său, că Kievul este pregătit să „îşi asume responsabilitatea de a se asigura că exportul din Ucraina nu creează niciun tsunami în ţările vecine” şi va impune un sistem de licenţe de export de cereale „în timp real”.

În ceea ce o priveşte, România încă nu a anunţat încă o poziţie definitivă în legătură cu cerealele ucrainene. Ministrul agriculturii Florin Barbu a declarat că luni, de la ora 18.00, va avea o întâlnire cu asociaţiile de fermieri pe tema…Sursa: ziare.com

Mai multe stiri

Ultimele Stiri