1.6 C
București
luni, 30 ianuarie 2023

Uleiurile rafinate, efecte nocive asupra organismului. Care sunt cele mai benefice uleiuri

Publicat pe


Cele mai multe dintre uleiurile actuale oferite spre consum sunt reprezentate de uleiurile rafinate deoarece au prețurile mai accesibile, însă acestea au efecte nocive asupra organismului.

Uleiurile presate la rece sunt cele mai bune pentru organismul uman FOTO Shutterstock

În trecut,
uleiurile erau obținute prin metoda presării la rece, metodă prin care se
obțineau doar 30% până la 50% din lipidele conținute în materia primă, însă
acum uleiurile se obțin prin metoda presării la cald, adică presarea materiei
prime la temperaturi foarte ridicate, cu un procent de extracție a grăsimilor
de 100%.

Un alt
procedeu folosit în modificarea și conservarea uleiurilor este reprezentat de
rafinare. Cu ajutorul unor solvenți organici, uleiul suferă modificări și anume
pierde din factorii esențiali și din substanțele nutritive, fiind îmbogățit cu
acizi grași saturați, în special de tip trans.

Dr. Alina
Boantă, medic specialist în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, de la
Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu, explică ce efecte au aceste procese asupra
organismului: „Prin presare la cald sunt distruse principiile nutritive
conținute în materia vegetală folosită și anume vitaminele, mineralele,
enzimele. Prin rafinare și îmbogățire cu acizi grași saturați uleiul devine
destul de nociv asupra organismului, aceștia fiind direct implicat în procesul
de aterogeneză (formarea plăcii de aterom și depunere de colesterol la nivelul
peretelui arterelor). Acest lucru are efecte nefavorabile asupra aparatului
cardio-vascular, favorizând astfel apariția infarctelor miocardice, a
accidentelor vasculare cerebrale, a arteriopatiilor etc“
.

Ce tip de
ulei este benefic organismului

Potrivit
medicului specialist în diabet zaharat, pe lângă efectele asupra aparatului
cardio-vascular, acizii grași saturați conținuți în uleiurile rafinate sunt
responsabili și de apariția alergiilor, a diabetului sau a bolilor degenerative
ale articulațiilor.

Dr. Alina Boantă spune că uleiurile presate la rece sunt
benefice organismului: „Uleiurile presate la rece sunt uleiuri nerafinate
chimic și care se obțin prin presarea semințelor sau a materiei prime. Acestea
au efect benefic asupra organismului deoarece conțin acizi grași nesaturați, pe
care organismul nu îi poate sintetiza și care oferă protecție organismului în
ceea ce privește controlul nivelului de colesterol din organism, a
hipertensiunii arteriale, efecte de prevenire a accidentelor vasculare
cerebrale, de combatere a alergiilor, a insomniei și au efect bun asupra
funcționării creierului“
.

Proprietățile
uleiurilor

Uleiul din
floarea soarelui este bogat în vitamina
E, acizi omega 9-acid mononesaturat și omega 3-polinesaturat cu efecte benefice
asupra pielii și a aparatului cardio-vascular prin scăderea colesterolului și are un efect de creștere a imunității.

Uleiul de
măsline este bogat în carotenoizi, vitamina E, clorofila cu efecte de menținere
în limite normale a nivelului colesterolului, de protecție împotriva apariției
bolii Alzheimer, de prevenire a infarctelor miocardice și accidentelor
cerebrale. De asemenea, uleiul de măsline are și efecte de scădere a
trigliceridelor (alte grăsimi din corp), prevenind apariția pancreatitelor.

„Este
important să știm că proprietățile protectoare ale acestor uleiuri se mențin
dacă acestea sunt obținute prin presare la rece și se pierd atunci când acestea
sunt presate la temperaturi înalte și mai ales prin procesul de rafinare când
se adaugă alte substanțe chimice pentru a îmbunătăți culoarea, mirosul și pentru
a prelungi perioada de valabilitate“
, a mai precizat medicul Alina Boantă.



Sursa: adevarul.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri