5.2 C
București
marți, 28 martie 2023

Un cetățean arab vrea să construiască o moschee la Timișoara. Muftiatul Cultului Musulman: „Este o situație îngrijorătoare pentru noi”

Publicat peMuftiatul Cultului Musulman din România reacționează vizavi de știrile care circulă în spațiul public și fac referire la demersurile întreprinse în vederea construirii unei moschei la Timișoara, de Alim Sawfan, care se recomandă ca fiind imam și reprezentant al unei comunități de cetățeni arabi. „Este o situație îngrijorătoare pentru noi, ca instituție, dar și pentru comunitatea musulmană din România, stabilită de peste 900 de ani pe aceste meleaguri, motiv pentru care suntem obligați să luăm atitudine în fața unor derapaje precum cel de față și să facem câteva precizări foarte importante atât pentru comunitatea musulmană, cât și pentru populația majoritară, indusă în eroare de afirmații nefondate: În primul rând, trebuie să precizăm faptul că Muftiatul Cultului Musulman este singura instituție de cult care îi reprezintă oficial pe credincioșii religiei islamice din România, încă de la formarea statului român modern, nu doar în vremuri prielnice pentru cultul nostru, ci și în perioada comunistă. Una dintre atribuțiile instituției noastre, așa cum reiese chiar din statutul în vigoare, este aceea de a îndruma și a coordona toate activitățile religioase din cadrul comunităților musulmane. Asemenea altor instituții de cult oficiale, și în cazul Cultului Musulman există un cler care își desfășoară activitatea în cadrul instituției noastre, în conformitate cu statutul și cu legislația românească în vigoare. Îngrijorarea instituției noastre, în cazul de față, provine de la apariția în spațiul public a unor persoane care își arogă atribuții care exced calității lor. Un prim aspect pe care dorim să îl corectăm în legătură cu afirmațiile domnului Alim Sawfan este numărul credincioșilor musulmani din județul Timiș: vorbim despre 918 musulmani, potrivit cifrelor oficiale din ultimul recensământ al populației și locuințelor din 2022, și nu de 10.000, așa cum declară el. Un alt aspect pe care trebuie să îl lămurim este faptul că până în prezent, de la cei 918 credincioși musulmani din județul Timiș, Muftiatul Cultului Musulman din România nu a primit nicio solicitare de a face demersuri în vederea construirii unui lăcaș de cult oficial, autorizat de statul român”, a declarat muftiul Iusuf Muurat.

Un alt aspect îngrijorător pentru muftiat este în ce calitate prestează servicii religioase în Timișoara acest individ, având în vedere că în evidențele instituției el nu figurează cu o diplomă recunoscută de statul român care să îi dea dreptul să desfășoare astfel de activități. „În cazul în care o autoritate publică din România i-a recunoscut, totuși, diploma de studii, este imperios necesar să fie făcut public acest aspect, iar entitatea în cauză să își asume public acest fapt. În ceea ce privește așa zisele lăcașuri de cult musulmane în care se prestează servicii religioase, dorim să se verifice câte dintre aceste construcții au, prin autorizație de construire, statut de moschee/geamie, câte au autorizații de funcționare și avize de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență ca lăcașe de cult și, nu în ultimul rând, câți dintre cei care prestează servicii religioase în aceste spații au studiile recunoscute de către instituțiile abilitate din România. Reiterăm faptul că singura instituție oficială căreia trebuie să i se adreseze și al cărei statut trebuie să îl respecte orice credincios musulman din România, indiferent de etnie, este Muftiatul Cultului Musulman, în caz contrar, orice demers asemenea celui propagat în ultimele zile în spațiul public putând fi catalogat drept o sfidare și chiar o încălcare a legilor țării”, a adăugat muftiul.

Sursa: cugetliber.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri