7.5 C
București
sâmbătă, 2 decembrie 2023

Un colonel britanic dezleagă secretul războiului dus de Rusia. Cine are mai mult timp acum: Putin sau Ucraina

Publicat pe


Un colonel britanic susține că Putin rămâne fără timp în războiul din Ucraina FOTO: Nova

Războiul declanșat de Putin în Ucraina acum mai bine de 16 luni nu are încă un deznodământ, dar obiectivele inițiale ale Moscovei nu au fost îndeplinite. Acum, de câtva timp a început contraofensiva Kievului, iar un colonel britanic analizează cine va profita dacă conflagrația se va prelungi: Putin sau Ucraina?

Colonelul în retragere, Richard Kemp, care a activat în armata Marii Britanii între 1977 și 2006, consideră că Moscova și nu Kievul, este cea care rămâne fără timp, potrivit unei analize din Independent.

De când a început operațiunea cu câteva săptămâni în urmă, un mic teritoriu a trecut în mâinile ucrainenilor. Asta în ciuda așteptărilor alimentate de aliații Kievului, care au fost dornici să arate ajutorul lor financiar electoraților foarte conștienți de costul războiului.

Trump dezvăluie ce i-a spus Putin, în privat: Niciun președinte din lume nu a afirmat vreodată așa ceva despre mine

Dar satisfacția imediată avea să fie întotdeauna evazivă. Chiar și cu miliarde de dolari de ajutor occidental, Ucrainei îi lipsește genul de forță copleșitoare care a permis coaliției conduse de SUA să zdrobească rapid Irakul în 1991 și 2003.

Pe fondul unei succesiuni de atacuri pentru a găsi slăbiciune în liniile rusești, speranțele unei breșe rapide, cum am asistat la Herson în toamna trecută, sunt dislocate de teama că forțele echipate de NATO ale Kievului vor fi spulberate în bucăți, iar Rusia se va întoarce pe teren în ofensivă.

Într-adevăr, aceasta pare a fi strategia actuală a Rusiei: să-și lovească inamicul împotriva unei defensive dure pregătite de-a lungul mai multor luni și apoi fie să-l forțeze pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, să se împace cu ideea insuccesului, fie să întărească din nou armata ucraineană slăbită.

Putin va prefera foarte mult prima variantă, pentru că nu mai are încredere că forțele sale pot predomina în operațiuni ofensive de amploare. S-ar putea, de asemenea, să se teamă de escaladarea Occidentului, al cărui sprijin pentru Ucraina împotriva tuturor așteptărilor l-a șocat.

Decizia din America care îi taie o variantă lui Putin

Această teamă va fi fost întărită de o rezoluție introdusă luna trecută în Senatul SUA, potrivit căreia orice utilizare de către Rusia a armelor nucleare împotriva Ucrainei va fi privită ca un atac asupra NATO, care necesită un răspuns conform articolul V din tratat.

Ofensiva lentă a Ucrainei, care a suferit deja pierderi semnificative atât în rândul militarilor, cât și în tancuri, ar putea părea să fie pe placul lui Putin de a aștepta. Dar cât timp are de fapt președintele rus, mai ales după insurecția eșuată a lui Wagner? Toate indiciile sunt că regimul rus este acum mult mai puțin stabil decât…



Sursa: ziare.com

Mai multe stiri

Ultimele Stiri