24.6 C
București
marți, 16 aprilie 2024

Un zid din epoca de piatră descoperit pe fundul Mării Baltice „ar putea fi cea mai veche megastructură din Europa” / Oamenii de ştiinţă bănuiesc că a servit drept culoar pentru vânătorii care urmăreau turmele de reni

Publicat pe


Un zid din epoca de piatră descoperit sub valuri în largul coastei germane a Mării Baltice ar putea fi cea mai veche megastructură cunoscută construită de oameni în Europa, spun cercetătorii, potrivit The Guardian, transmite News.ro.

Zidul, care se întinde pe aproape un kilometru de-a lungul fundului mării în Golful Mecklenburg, a fost observat din întâmplare, când oamenii de ştiinţă au operat un sistem sonar cu mai multe fascicule de pe o navă de cercetare aflată într-o excursie la aproximativ 10 km în largul mării.

O inspecţie mai atentă a structurii, numită Blinkerwall, a dezvăluit aproximativ 1.400 de pietre mai mici care par să fi fost poziţionate pentru a conecta aproape 300 de bolovani mai mari, mulţi dintre ei fiind prea grei pentru ca grupuri de oameni să-i fi putut muta.

Zidul scufundat, descris ca fiind o „descoperire palpitantă”, este acoperit de 21 de metri de apă, dar cercetătorii cred că a fost construit de…Sursa: www.g4media.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri