28.8 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023

Ungaria dă semnale că ar putea susține aderarea Suediei la NATO, după ce Turcia a spus că va ratifica aderarea în toamnă

Publicat peUngaria a semnalat joi că ar putea ratifica cererea Suediei de a adera la NATO în toamnă, un parlamentar al partidului de guvernământ declarând că decizia Turciei de a susține candidatura Suediei a deschis ușa pentru consolidarea alianței într-un moment de nevoie, scrie Reuters.

Deputatul ungar Zsolt Nemeth a declarat că nu este nevoie să se convoace o sesiune extraordinară a parlamentului mai devreme pentru a aproba decizia, deoarece aprobarea Turciei va veni mai târziu.

Premierul naționalist al Ungariei Viktor Orban a amânat ratificarea, dar ministrul său de externe a declarat la începutul acestei luni că Budapesta nu va amâna procesul dacă Turcia va renunța la opoziție, ceea ce a făcut luni.

„Ne vom începe munca la jumătatea lunii septembrie”, a declarat Nemeth, șeful Comisiei pentru Afaceri Externe a parlamentului ungar, pentru postul privat InfoRadio.

Nu este nevoie să ne mișcăm mai devreme, deoarece președintele turc Tayyip Erdogan nu va transmite ratificarea aderării Suediei la NATO parlamentului turc până când acesta se redeschide în toamnă, a spus el.

Suedia și Finlanda au solicitat anul trecut aderarea la NATO ca răspuns la invazia Ucrainei de către Rusia, renunțând la politicile de nealiniere militară care duraseră de-a lungul deceniilor Războiului Rece.

Procesul de ratificare al Ungariei a rămas blocat în parlament din iulie anul trecut, Orban exprimându-și îngrijorarea cu privire la apartenența țărilor nordice la NATO.Sursa: www.b1tv.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri