24.2 C
București
luni, 4 iulie 2022

Ungaria, gata să plătească în ruble pentru gazul rusesc. Guvernul Viktor Orban se delimitează din nou de poziția UE

Publicat peUngaria a anunțat, miercuri, că este pregătită să plătească în ruble pentru gazul rusesc, delimitându-se de poziția Uniunii Europene care a căutat să facă un front comun în opoziția față de pretenția Moscovei de a primi banii în moneda națională rusă, transmite Reuters.

Viktor Orban: Ungaria este gata să plătească în ruble pentru gazul rusesc

Ungaria va plăti livrările în ruble dacă Rusia îi va cere să facă acest lucru, a spus premierul ungar Viktor Orban într-o conferință de presă desfășurată miercuri.

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a avertizat Europa că riscă să îi fie tăiată aprovizionarea cu gaze dacă nu plătește în ruble, în condițiile în care liderul rus a căutat să riposteze la sancțiunile impuse de Occident pentru invazia rusă în Ucraina.

Cu câteva săptămâni rămase până la scadența facturilor, Comisia Europeană a explicat că acele contracte care au prevăzute plăți în dolari sau euro ar trebui să fie respectate.

Ministrul ungar al afacerilor externe, Peter Szijjarto, declara anterior că autoritățile europene nu au „niciun rol” în acordul de furnizare de gaze dintre Ungaria și Federația Rusă, acord cae are la bază un contract bilateral între unitățile companiei ungare de stat MVM și gigantul energetic rus Gazprom.

Comisia Europeană nu comentează declarațiile autorităților naționale, susține un purtător de cuvânt.

Ungaria se numără printre puținele state UE care au respins sancțiunile energetice împotriva Moscovei.

Viktor Orban, al cărui guvern a căutat relații economice apropiate cu Moscova timp de mai bine de un deceniu, a obținut o victorie autoritară la alegerile generale de duminică și a câștigat un al patrulea mandat consecutiv de prim-ministru al Ungariei, în parte pentru că a promis electoratului că va apăra securitatea aprovizionării cu gaze pentru gospodăriile ungare.

Tot astăzi, Viktor Orban a anunțat că i-a cerut lui Vladimir Putin o încetare imediată a focului în Ucraina. Liderul rus, cel care ar fi inițiat apelul, i-ar fi răspuns „pozitiv” la propunerea pentru organizarea unor discuții de pace la Budapesta, discuții la care să participe președinții Rusiei, Ucrainei și Franței, dar și cancelarul Germaniei, în deja-celebrul Format Normandia.Sursa: www.b1tv.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri